Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Wednesday, Sep 18th

Last updateSat, 19 Jan 2019 10pm

BETINA: Predstavljena knjiga "Isusov poeta" Nenada Mirka Novakovića

isusovpoeta009

Zbirka pjesama „Isusov poeta“ koja je objavljena u nakladi Glas Koncila autora svećenika pjesnika Nenada Mirka Novakovića, tragično preminuloga 17. siječnja 1989. godine, u 32. godini života predstavljena je u subotu 19.siječnja u crkvi svetog Frane u Betini. Upravo u Betini vlč. Novaković bio je župnik u vrijeme smrti. Knigu je predstavio Slavko Nedić, inicijator projekta “30 godina Isusova poete”, koji ima za cilj približiti poeziju Neneda Novakovića široj javnosti.

 

Prošlo ljeto svirajući neke naše zajedničke skladbe shvatio da će uskoro biti trideset godina kako Nenad više nije s nama, užasnula me činjenica da Google pojma nema tko je Nenad Mirko Novaković. To ustvari nije njegova sramota nego nas koji smo Nenada poznavali i družili se s njim. Tada sam krenuo u akciju i zvao sve naše zajedničke prijatelje. Rezultat toga su stranice o Nenadu na društvenim mrežama i zbirka Isusov poeta, kazao je Slavko Nedić.

isusovpoeta007

Nenad Mirko Novaković bio je Bogom nadahnuti pjesnik. Poznam ga od 1981. godine. Shvatio sam da bi ja baš stihove sa porukama kakve su imale Nenadove pjesme htio pjevati, a on je shvatio da bi volio da se na rokerski glazbeni način prikažu poruke njegovih pjesama, istaknuo je Nedić.

Na promociji knjige govorio je i umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas. Preminulog svećenika jako je dobro poznavao i s njim je surađivao. Zbirka je podijeljena u tri dijela, u prvom je duhovna poezija, u drugom dijelu su Produhovljene i pjesme o svemu i svačemu, a treći dio su kraće pjesme Biseri.

isusovpoeta001

Predstavljanju knjige prethodila je misa zadušnica koju je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić.

„Bio je Nenad, očito onaj LevijAlfejev, iz evanđelja, kojega je Isus susreo i pozvao ga da ide za njim. Rado ga je Nenad primio k sebi u svoje srce, pa iz svoje Slavonije došao služiti Bogu, Crkvi i narodu u Šibensku biskupiju. Na kakve god je prepreke nailazio, jača je bila želja da se ostvari kao Isusov svećenik. Ostaje tajna, zašto je to moralo biti tako kratko. To samo Bog zna. Dužina ljudskog i svećeničkog života nije u godinama, vremenu, nego u služenju, predanju, darivanju sebe kroz darove koje Ti je Bog dao. Koliko će to trajati? Do mjere punine darivanja koju Ti je Bog namijenio“, poručio je biskup Rogić u homiliji.

„Za kratkog svećeničkog života bio je upravitelj župe Zablaće (Šibenik), služio je kod sestara milosrdnica u Šibeniku, bio župni pomoćnik u župi Srca Isusova na Baldekinu, a od 1986. godine postaje župnikom u Betini na Murteru. Poginuo je na blagdan sv. Antuna Pustinjaka u prometnoj nesreći na Jadranskoj magistrali kod Žaborića dok je žurio u mjesto Prhovo u župi Primošten - Stanovi gdje je trebao služiti sv. Misu. - Napisao je oko 400 pjesama. Na Uskrs-festu 1981. godine Nenad je za pjesmu Treće doba osvojio nagradu za najbolji tekst. Kratka biografija jednog svećeničkog života koji je potrajao svega nekoliko godina. Njegova poezija ostaje trajni trag duše koja za Bogom traga, koja mu se raduje, želi mu služiti i druge duše Bogu dovoditi, s Bogom upoznati. Upravo svojim stihovima ostavio je trag, upalio svjetiljku koja gori i nakon njegove smrti, nakon njegova prelaska u vječnost, u vječnu Domovinu“, poručio je između ostalog biskup Tomislav Rogić.

isusovpoeta002