Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Wednesday, Sep 18th

Last updateSat, 19 Jan 2019 10pm

ŠIBENIK: Održan susret voditelja i animatora liturgijskog pjevanja župa Šibenske biskupije

maroviSusret voditelja i animatora liturgijskog  pjevanja župa Šibenske biskupije održan je u nedjelju 20. veljače u Katoličkom domu biskupa Jeronima Milete u Šibeniku. Izlaganje na temu «Crkveno pjevanje – O nekim problemima u crkvenoj glazbi» imao je izvanredni profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu i voditelj zbora splitske katedrale svetog Duje maestro don Šime Marović.Velik broj sudionika u uvodnom djelu izlaganja upoznao je sa crkvenim dokumentima koji govore o liturgijskoj glazbi. Istaknuo je kako sakralno pjevanje tvori neodvojiv dio svečanog bogoslužja. «Cilj svakog crkvenog glazbenika trebao bi biti  napredak liturgijskog pjevanja, tako da liturgijsko slavlje doista bude slava Božja», kazao je vlč. Marović.

Naglasio je potrebu obnavljanja gregorijanskog korala, te je ukazao i  na značaj za vjerski život pučkog pjevanja na poseban način u primorskim župama.

«Skladbe u liturgiji trebaju posjedovati osobitosti obrednog funkcioniranja tako da se izvođenje ne pretvori u koncert odnosno glazbeni  trenutak koji je sam za sebe dostatan», kazao je vlč. Marović.

Upozorio je i na nepromjenjive dijelove misnog slavlja kao što su: Gospodine, Slava Bogu na visini, Svet i Jaganjče Božji, koji se nikad ne smiju zamijeniti s nekim drugim tekstom. Kao primjer naveo je božićne liturgije gdje se desi da pojedine vjerničke zajednice umjesto spomenuti dijelova pjevaju božićne pjesme. To nije liturgijski, istaknuo je vlč. Marović.

Govoreći o crkvenim zborovima ukazao je na ulogu pjevača animatora koji bi trebao i zajednicu vjernika potaknuti na pjevanje i sudjelovanje u liturgiji. Naglasio je i važnost vjerničke zajednice u bogoslužjima. Vjernička zajednica se ne smije isključiti iz bogoslužja, a pjevačima i crkvenim glazbenicima treba pružiti prikladnu liturgijsku i duhovnu pouku, zaključio je vlč. Marović.

Skup je pozdravio i šibenski biskup Ante Ivas koji je i sam glazbenik. Vodio je  i oformio više župnih i zborova mladih za vrijeme vršenja župničke službe po župama Šibenske biskupije.

Pjesma je sastavni dio naša vjere. Crkva je od samih početaka «raspjevana Crkva». Pjesma je nerazdvojiva od liturgije. Nije samo ukras nego je njezin sastavni dio, kazao je biskup Ivas.

Ovaj susret smo organizirali smo jer se primjećuje da pjevanje u liturgiji prisvaja sebi neka druga mjesta, poručio je biskup Ivas. Izrazio je vjeru kako će prvi susret voditelja i animatora liturgijskog  pjevanja župa Šibenske biskupije uroditi plodom, te da će se crkveno pjevanje u Biskupiji biti još kvalitetnije i liturgijski ispravnije.