Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Wednesday, Sep 18th

Last updateSat, 19 Jan 2019 10pm

Homilije

Nova crkvena godina – Došašće – Godina božanskog milosrđa.

Nova crkvena godina – Došašće – Godina božanskog milosrđa.1.Došašće.
„Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi Sina
i nadjenut ćeš mu ime Isus.“
Te riječi koje je anđeo upravio našoj Gospi majci Mariji, ponovno odjekuju Crkvom na početku i ove nove godine, koji nazivamo Došašće. To je vrijeme u kojem nam Bog Otac ponovno obznanjuje da On, u svome Sinu po Duhu Svetom osobno dolazi na svijet. Dolazi da svakom čovjeku, svakoj obitelji i narodu bude „Gospodin s nama“. Da bude Isus, tj. Bog koji spašava. I to svakoga dana, u svim prilikama i neprilikama života, dovijeka.
Ovo vrijeme Došašća Gospodin s ljubavlju, nježno poput majke, ponavlja svoj poziv, molbu i vapaj: „Ne boj se“, jer Gospodin dolazi „začeti se i roditi“, kao u Mariji i Josipu, kao u Nazaretskoj obitelji i narodu Izraelskom, jer je On milostiv i milosrdan.
Ovo vrijeme Došašća je oduvijek vrijeme u kojem Crkva moli, zajedno s Isusom da ona i s njom sav svijet „upozna da si me ti Oče poslao“. I s Marijom: „Neka mi bude po tvojoj riječi!“ Da u ovoj Svetoj godini otvorimo širom vrata Božanskom milosrđu.
Preporučam stoga svima vama, sestre i braćo vjernici, svećenici, redovnice i redovnici i ovoga Došašća revno sudjelovanje na nedjeljnim svetim Misama. Preporučam i mise „Zornice“. Marijinu molitvu svete Krunice. Molitvena bdijenja i klanjanja, slavlje svete Pokore i sakramenta sv. Ispovijedi. Preporučam dobrotvornu duhovnu i materijalnu pomoć bližnjima u nevolji. Tako će nam i slavlje Božića, na koje se ovim došašćem pripravljamo, i u ovoj godini biti ispunjeno pravom radošću i mirom, a ne tek ispraznom zabavom.

2.Godina božanskog milosrđa.
Ovogodišnje Došašće kao i cijela nastupajuća Crkvena godina ima za sve nas posebno milosno značenje. Sveti Otac Papa Franjo je zaželio i odredio da od svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca ove godine, do svetkovine Krista Kralja, 30. studenoga 2016. godine, bude izvanredna jubilarna, sveta: „Godina božanskog milosrđa.“
Donosim neke misli iz Papine bule o Jubileju: „Lice milosrđa nebeskoga Oca je Isus Krist. Milosrđe Očevo je postalo živo, vidljivo i doseglo je svoj vrhunac u Isusu iz Nazareta. On svojom riječju, svojim djelima i cijelom svojom osobom objavljuje Božje milosrđe… Milosrđe je prvi i posljednji čin kojim nam Bog dolazi ususret. Ono je put koji sjedinjuje Boga i čovjeka. Činiti milosrđe to je Božje svojstvo u kome se na poseban način očituje njegova svemoć. Zbog toga sam proglasio Izvanredni jubilej milosrđa kao posebno vrijeme za Crkvu.“
„Božje milosrđe nije neka apstraktna ideja, već konkretna stvarnost kojom Bog objavljuje svoju ljubav kao ljubav oca i majke koji osjećaju duboku ljubav i privrženost svome djetetu. Nećemo pretjerati ako kažemo da ta ljubav dolazi iz „utrobe“. Ona izvire iz dubine bića kao dubok, prirodan osjećaj, satkan od nježnosti i suosjećanja, oprosta i oproštenja. Vječna je ljubav njegova.“
„U svetom Pismu, milosrđe je ključna riječ koja opisuje Božje djelovanje prema nama. Bog se ne ograničuje samo na to da potvrdi svoju ljubav, već je čini vidljivom i opipljivom… Bog sam, želi nas vidjeti sretne, ispunjene radošću, vedrinom i mirom.
Milosrđe je temelj na kojem počiva život Crkve… Možda smo zaboravili pokazivati i živjeti put milosrđa. Crkva živi svoj istinski život kada ispovijeda i obznanjuje milosrđe. To je njezin zadatak. Zato, gdje god je Crkva prisutna, ondje mora biti vidljivo Očevo milosrđe. U našim župama, zajednicama, udruženjima i pokretima, ukratko, gdjegod su kršćani, svatko mora naći oazu milosrđa.“
„Za Jubilej ćemo otvoriti sveta vrata. Ali postoje i vrata velikoga Božjeg milosrđa, poručuje Papa. Postoje također i vrata našega srca, da svi primimo Boga i Božje oproštenje i da i mi sami oprostimo, prihvaćajući one koji kucaju na naša vrata.“ U ovoj Svetoj godini imat ćemo priliku otvoriti srce onima koji žive u najudaljenijim egzistencijalnim periferijama, koje suvremeni svijet često stvara na dramatičan način… Otvorimo svoje oči da vidimo bijedu ovoga svijeta, rane tolike braće i sestara lišenih dostojanstva i prepoznajmo da smo dužni čuti njihov vapaj u pomoć. Živa mi je želja da kršćanski narod, tijekom Jubileja razmišlja o tjelesnim i duhovnim djelima milosrđa. Ne možemo pobjeći od riječi koje nam je Gospodin upravio i na temelju njih ćemo biti suđeni…“
Ova nam je Sveta godina prigoda da u svakodnevnom životu živimo milosrđe koje Otac neprestano proteže na sve ljude. On se nikad ne umara širom otvarati vrata svoga srca i ponavljati nas da nas voli i da s nama želi dijeliti svoj život. Crkva je pozvana svjedočiti milosrđe kao središte objave Isusa Krista. Neka u ovoj jubilarnoj godini Crkvom odjekne Božja riječ oproštenja, potpore, pomoći i ljubavi. Neka se ne umori u širenju milosrđa i bude strpljiva u pružanju utjehe i oproštenja. Neka Crkva postane glas svakog muškarca i svake žene i neka s pouzdanjem i neumorno ponavlja: „Spomeni se Gospodine, svoje nježnosti i ljubavi svoje dovijeka“ (Ps 25).

3.Otvaranje Svetih vrata naše biskupije, 13. prosinca 2015 u 16. sati
Sveti Otac će na svetkovinu Bezgrešne, 8. prosinca, na spomen 50. obljetnice završetka II. Vatikanskog koncila, u bazilici svetoga Petra u Rimu, otvoriti „Sveta Vrata“ ili vrata milosrđa i time označiti početak Svete godine za cijelu Crkvu i svijet. Sveti Otac je odredio da u znak jedinstva sveopće Crkve, na III. nedjelju došašća, 13. prosinca ove godine,svi biskupi svijeta otvore „Sveta vrata“ u svojim Katedralama, za svoje mjesne Crkve.
I mi ćemo posvjedočiti svoje zajedništvo u Crkvi otvaranjem „Svetih vrata“, naše Katedrale u nedjelju 13. prosinca u 16. sati.
• prva postajau crkvi sv. Frane: Okupljanje, „Obred otvaranja vrata milosrđa u partikularnim crkvama.“ Navještaj evanđeoskog odlomka i čitanje početnog dijela Bule najave Jubileja i molitva.
• Nakon obreda,procesiji s Evanđelistarom prema Katedrali.
• Obred pred (zatvorenim) vratima Katedrale: otvaranje vrata, svečano pokazivanje evanđelistara, prijelaz preko praga vrata i procesija prema oltaru.
• Spomen krštenja i slavlje Svete Mise.

Sveta vrata u Katedrali biti će otvorena tijekom cijele Jubilarne godine svim hodočasnicima naše biskupije koji će, župnom uredu sv. Jakova u Šibeniku, na vrijeme najaviti dan i vrijeme svoga dolaska. To je potrebno zbog toga jer će tada biti organizirano sve što je potrebno da bi hodočasnici mogili slaviti sakrament Pomirenja, svetu Ispovijed i svetu Misu i tako dobiti jubilarni potpuni oprost, kako je zaželio sveti Otac.

(Molim sve župnike i upravitelje crkava u Šibeniku da vjernicima ukažu na iznimnu važnost otvaranja „Svetih vrata“ i na izričitu želju i zapovijed Svetoga Oca, da zauzeto i s uvjerenjem potaknu vjernike da se odazovu i sudjeluju u Obredu otvaranja i da u to vrijeme u gradu Šibeniku ne služe svete Mise u svojim crkvama.)

Svima vjernicima, svećenstvu i redovništvu, od srca želim blagoslovljeno sveto Došašće i Svetu godinu milosrđa Gospodnjega,

Vaš biskup + Ante