Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Thursday, Nov 14th

Last updateSat, 19 Jan 2019 10pm

Homilije

Božićna čestitka biskupa Tomislava Rogića 2017

„Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj - Krist, Gospodin.“ (Lk 2,11)

Draga braćo i sestre po vjeri u Isusa Krista!

Anđeo je navijestio pastirima da ih u Betlehemskoj špilji čeka novorođeno djetešce koje je Spasitelj svijeta. Došao je onaj koga ste iščekivali, koji vam je bio obećan kao sin iz potomstva Davidova, došao je u njegov grad.
Rodio se. Došao je spasiti vas. Biti s vama i voditi vas kao Božji pomazanik – Krist, Gospodar vjekova i svega stvorenoga, on jedini Gospodin.

Vrijeme Isusova rođenja nije bilo bajka. Bila su teška vremena, borba za opstanak Izraelskog naroda. Nutarnja podijeljenost među njima svake vrste. Podijeljenost između onih koji su bili moćniji i imućniji, a s druge strane siromasi. Podijeljenost u gledanju na život i iščekivanje Mesije.

 

Teška borba za život i opstanak obitelji i naroda. Baš tada i u takav svijet dolazi Spasitelj.

Koliko sličnosti s vremenom dolaska Spasitelja ima danas u ovom našem vremenu 21. stoljeća. Moćnici današnjeg svijeta puno puta izgledaju i ponašaju se kao oni koji se Boga ne boje a za ljude ne mare (usp. Lk 18,2). Nove ideologije žele se nametnuti kao nova istina o čovjeku i njegovoj slobodi da bude što god poželi, a da se pri tom Boga odbacuje i razara ljudsko dostojanstvo. Čovjeku se nudi lažna slika apsolutne slobode. Gubi se osjećaj odgovornosti, a onda sve naginje besmislu i sebičnosti. Komercijalizacija i samih blagdana želi im oteti onaj susret sa Svetim, susret sa Stvoriteljem i Spasiteljem.

Ne smijemo se obeshrabriti. Nije nas Gospod napustio. Nikakvo zlo svijeta ne može zaustaviti njegovu ljubav. „Danas vam se rodio Spasitelj!“ Bog je postao Božićem, malim djetetom da mu svatko može prići.

Od onog prvog Božića, Betlehemskog rođenja od Blažene Djevice Marije, u jaslama pastirskog skloništa, odzvanja taj „Danas“! Bog je tu, prišao je čovjeku na najsavršeniji način, postao je čovjekom. Došao je k nama. Kao pred 2017 godina jednako glasi anđelova poruka: Danas se rodio! I ne prestaje prilaziti čovjeku svakoga dana.

Ostaje na nama, svakome od nas, hoćemo li dozvoliti da taj „Danas“ bude i u našem životu, u našem narodu i obiteljima, u našem trenutku povijesti.
Radost i spasenje koje donosi istina Božića neka se dogodi u svakom vjerničkom srcu i obitelji, u cijelom Hrvatskom narodu i svemu svijetu, svakoj otvorenoj dušu za pohod Božje dobrote! Neka glas anđela osvijesti naš „danas“. Neka radosna vijest ponese dušu zbog Božje blizine i osnaži novom nadom i životnom snagom.

Svim vjernicima Šibenske biskupije, svakom čovjeku dobre volje želim da osjeti taj Danas u kojem mu Bog javlja svoju ljubav i blizinu po rođenju Djeteta u Betlehemu. Neka svetkovina Božića bude nepresušnim izvorom životne radosti i svake ustrajnosti u dobru.

Čestit VAM Božić, pun topline susreta s Gospodinom i svakom milosti ispunjenu Novu 2018. Godinu!

želi Vam

+ Tomislav Rogić, biskup šibenski