Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Wednesday, Nov 13th

Last updateSat, 19 Jan 2019 10pm

Homilije

Božićna čestitka biskupa Tomislava Rogića 2018

Božićna poruka vjernicima Šibenske biskupije, Božić 2018.

U poniznosti jaslica „Rodio vam se Spasitelj - Krist, Gospodin.“ (Lk 2,11)

Draga braćo i sestre po vjeri u Isusa Krista!

Vrijeme Došašća bilo nam je darovano da se pripremimo za veliki blagdan Božića, Isusov rođendan. Dan kada je Bog pohodio zemlju, čovjeka i postao jednim od nas, posve blizak. Svete mise zornice pripremale su nas po mraku prije jutarnjih svitanja za Svjetlost koja je došla na svijet. Tišina zore svakog novoga dana htjela nam je očistiti srce od svakodnevne buke da i mi čujemo navještaj Božje Riječi koja je tijelom postala. Adventske pjesme u zajedništvu vjernika grijale su dušu u radosti iščekivanja proslave Božića.

Read more: Božićna čestitka biskupa Tomislava Rogića 2018

Uskrsna čestitka 2018

Život nas vodi Uskrsu!

Ako ste suuskrsli s Kristom, tražite što je gore, gdje Krist sjedi s desna Bogu! Za onim gore težite, ne za zemaljskim! (Kol 3,1-2)

Korizma nas je dovela do Uskrsa, do radosnog kliktanja Božje slave i pobjede: Aleluja! Uskrsnu Gospodin kako nam je rekao! Nadvladao je patnju, osudu, sramotu, poniženje i samu smrt. Usta Pobjednik na život vječni i otvori nam vrata neba, blažene vječnosti s Bogom – zauvijek.

Vodile su nas poruke pet korizmenih nedjelja i pozivale na obraćenje. Obratite se i vjerujte evanđelju, Isusov početak javnog navještaja poput Noe po kojem Bog obnavlja sve stvoreno. Na brdu preobraženja Isus pokazuje svoju buduću slavu kod Oca nebeskog i biva ohrabren od Mojsija i Ilije za kušnju križa koja ga čeka u Jeruzalemu, poput Abrahama koji je bio spreman žrtvovati svoga sina Izaka da ispuni volju Božju. U Jeruzalemskom hramu Isus protjeruje trgovce i čisti sveto mjesto susreta Boga s čovjekom poput prisjećanja na sklopljeni Savez po Mojsiju i deset Božjih zapovijedi.

Read more: Uskrsna čestitka 2018

Molitveno bdijenje u obitelji ili u crkvi uoči Susreta obitelji

Molitveno bdijenje u obitelji ili u crkvi uoči Susreta obitelji

Predložak molitvenoga bdijenja zamišljen je za molitveni susret u obitelji.Roditelji i netko od starije djece čitat će meditativne dijelove bdijenja.U bdijenje se mogu unijeti i molitve koje obitelj redovito moli, osobito molitvu djece.

P. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. - O. Amen
P. Hvalu iskažimo Gospodinu Isusu Kristu koji nas pohađa svojom ljubavlju
i svojim nas svjetlom obasjava
O. Njemu slava u vijeke.

Read more: Molitveno bdijenje u obitelji ili u crkvi uoči Susreta obitelji

Božićna čestitka biskupa Tomislava Rogića 2017

„Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj - Krist, Gospodin.“ (Lk 2,11)

Draga braćo i sestre po vjeri u Isusa Krista!

Anđeo je navijestio pastirima da ih u Betlehemskoj špilji čeka novorođeno djetešce koje je Spasitelj svijeta. Došao je onaj koga ste iščekivali, koji vam je bio obećan kao sin iz potomstva Davidova, došao je u njegov grad.
Rodio se. Došao je spasiti vas. Biti s vama i voditi vas kao Božji pomazanik – Krist, Gospodar vjekova i svega stvorenoga, on jedini Gospodin.

Vrijeme Isusova rođenja nije bilo bajka. Bila su teška vremena, borba za opstanak Izraelskog naroda. Nutarnja podijeljenost među njima svake vrste. Podijeljenost između onih koji su bili moćniji i imućniji, a s druge strane siromasi. Podijeljenost u gledanju na život i iščekivanje Mesije.

Read more: Božićna čestitka biskupa Tomislava Rogića 2017

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2017.

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2017.

Božja riječ je dar. Drugi su dar

Draga braćo i sestre,
korizma je novi početak, put koji vodi ka sigurnom cilju: Uskrsu, Kristovoj pobjedi nad smrću. To nas vrijeme uvijek snažno poziva na obraćenje. Kršćanin je pozvan vratiti se Bogu »svim srcem« (Jl 2, 12), ne zadovoljavati se osrednjošću već rasti u prijateljstvu s Gospodinom. Isus je vjerni prijatelj koji nas nikada ne napušta, jer i kada smo u grijehu on strpljivo čeka da mu se vratimo i tim strpljivim čekanjem pokazuje svoju spremnost na opraštanje (usp. Homilija na misi, 8. siječnja 2016.).

Read more: Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2017.

Uskrsna čestitka vjernicima Šibenske biskupije

 

A kad se ovo raspadljivo obuče u neraspadljivost i ovo smrtno obuče u besmrtnost, tada će se obistiniti riječ napisana: Pobjeda iskapi smrt. Gdje je, smrti, pobjeda tvoja? Gdje je, smrti, žalac tvoj? Žalac je smrti grijeh, snaga je grijeha Zakon. A hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu! Tako, braćo moja ljubljena, budite postojani, nepokolebljivi, i obilujte svagda u djelu Gospodnjem znajući da trud vaš nije neplodan u Gospodinu. (1Kor 15,54-58)

Draga braćo i sestre u Isusu Kristu uskrslome!

Proljeće nas već uvelike miluje svojim suncem, mada njegovu toplinu hladni sjeverac više puta želi ukrasti. Začudo korizma je nekako brzo prošla. Koliko se tko uspio okoristiti korizmenim milosnim vremenom znat će se ponajbolje po tome s kolikom radošću će dočekati blagdan Uskrsa. Radost velikih blagdana velika je onoliko koliko smo se na njih spremali, na razne načine, a ponajviše molitvom, ispravljanjem loših navika, slušanjem Božje Riječi i djelima ljubavi prema braći u potrebi.

Read more: Uskrsna čestitka vjernicima Šibenske biskupije

Božićna čestitka biskupa Tomislava Rogića 2016

 

Šibenik, Božić 2016.


Božićna poruka i čestitka vjernicima Šibenske biskupije

Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka dođe na svijet;
bijaše na svijetu i svijet po njemu posta i svijet ga ne upozna.
K svojima dođe i njegovi ga ne primiše.
A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja:
onima koji vjeruju u njegovo ime. (Iv 1, 9-12)

Read more: Božićna čestitka biskupa Tomislava Rogića 2016