Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Wednesday, Nov 13th

Last updateSat, 19 Jan 2019 10pm

Home

Druga nedjelja po Božiću A - 02.01.2011.

 

Druga nedjelja po Božiću (godina A)
Isus Krist je Božji odgovor čovjeku
Sirah 24,1-2.8-12; Efežanima 1,3-6.15-18; Ivan1,1-5.9-14

Ivanov prolog, ovaj svečani poetski tekst, uvodi nas u nadvremenske dubine Božjeg otajstva spasenja. To je spasenje koje je započeto samim stvaranjem čovjeka. Ili drugačije gledano: dolazak Sina Božjega jest dovršetak stvaranja koje je započeto na samom početku čovječanstva.

Svojstveno je čojvku da pita i traži odgovore. On je jedino biće koje se pita, koje traži smisao svog postojanja, smisao povijesti, vremena, smisao svog života, napose smisao patnje. Čovjek je biće koje ne može živjeti samo zadovoljavajući svoje primarne potrebe za preživljavanjem. On je biće koje traži, koje želi nadiži granice svog postojanja. Mi svi doživljavamo svoje postojanje kao život u nekakvom kavezu kojeg čine ljudska ograničenost, smrtnost, grješnost, podložnost patnji. Htjeli bismo izići iz tog kaveza. Sva čojvekova kultura, filozofija, religija, pa i kultura zabave prožete su čovjekovom težnjom za izlaskom, za oslobođenjem. No, sami to ne možemo postići. Zato mnogi zaključuju da je izlaz nemoguć, da ne postoji. Zaključuju da je čovjekov život zaprave besmislen, da je apsurdan.

Mi vjerujemo da Bog po Isusu daje odgovor. Isus jest Logos. To znači da je on Božja Riječ, Božja Mdrost, Božji odgovor na našu ljudsku zapitanost, Smisao po kojem je svijet stvoren i bez kojeg ništa ne postoji. U naravi čovjeka je da se pita i traži smisao svega: svog postojanja, svijeta, smisao povijesti i života. Bog nas ne želi ostaviti bez odgovora. On nam ga daje i to tako da njegov odgovor nije samo neka teoretska definicija, nije nekakvo apstraktno učenje, nego taj odgovor postaje sam utjelovljeni Bog. Božji odgovor prelazi u odnos ljubavi prema čovjeku. On se ne dobiva tako da se jedanput čuje i razumije, da se pročita pa da se sazna. Božji odgovor na smisao cjelokupnog postojanja dobiva se prihvaćanjem Isusa Krista kao svjetla koje nam Bog šalje da nam osvjetljuje put. Taj odgovor dobiva se u susretu sa živim Bogom koji nam dolazi u Isusu Kristu.

Ivan nam ovim uvodom želi poručiti kako se čovjekovo stvaranje još uvijek događa po Isusu Kristu. On je ona stvaralačka Božja Riječ po kojoj se dovršava djelo započeto na početku vremena. Čovjek je stvoren na Božju sliku. No u svojoj slobodi Boga je odbacio. Sada se nalazi u stanju grješnosti i besperspektivnosti. Isus Krist dolazi da nas iz tog stanja smrti i tame izvede.

No da bismo mogli zbilja izići iz naše egzistencijalne tame, zatvorenosti, potrebno je da sami prihvatimo Božji Logos, Božju Riječ kao svjetlo, kao put, istinu i život. Oni koji prihvaćaju Božju Riječ zadobivaju moć da postanu djeca Božja.