Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Wednesday, Nov 13th

Last updateSat, 19 Jan 2019 10pm

Home

Treća nedjelja kroz godinu A - 23.01.2011.

Treća nedjelja kroz godinu (A)
Obraćenje radi kraljevstva nebeskog
ČITANJA: Iz 8,23b-9,3; Ps 27; 1 Kor 1,10-13.17; Mt 4,12-23


Isus svoje javno djelovanje započinje pozivom na obraćenje jer se približilo kraljevstvo nebesko. Kraljevstvo nebesko je punina života, vječnost, život s Bogom za koji smo od početka stvoreni. Taj život se može dohvatiti putem obraćenja.

Obraćenje je dakle stav kojim se ide ususret kraljevstvu nebeskom. Obratiti se znači promijeniti se, okrenuti se od onoga što me krivo zaokuplja i zarobljava, odbaciti ono što me pogrešno usmjerava i posvetiti se onome što mi približava Kraljevstvo nebesko. Obraćenje nas osposobljava da prepoznamo dolazak kraljevstva nebeskog u svom životu. To je prava radost.

I to nije neka daleka budućnost odvojena od naše sadašnjosti. Obratiti se znače već sada ovdje živjeti svoj život, svoje odnose i obaveze u svjetlu blizine kraljevstva nebeskog. Time se stavljamo u pravi kontekst cjeline našeg života, a to je kraljevstvo nebesko. Samo u perspektivi vječnosti – u perspektivi kraljevstva nebeskog – naš život može biti ispravno shvaćen. Jedino tako sve prolazne vrijednosti i odnosi mogu u našem životu odigrati onu ulogu koju im je Bog namijenio.

Isus za svoje djelo treba i traži suradnike. Čovjek nije samo pasivni primalac Božjih obećanja, već aktivni sudionik približavanja Kraljevstva nebeskog. Uvjerenje o blizini kraljevstva nebeskog je ono što bi trebalo biti srž života i navještaja Crkve. Pravi Kristov vjernik je dakle onaj čovjek koji već ovdje živi tu blizinu.

Biti vjernik znači biti zahvaćen tom Božjom blizinom, blizinom Božjeg kraljevstva. Zato dopustimo neka ona ispuni naš dan, naš rad i odmor, naše trenutke tuge i radosti. Unesimo je u svoju samoću i u naše susrete. Budimo potpuno prožeti vječnošću. Neka kraljevstvo nebesko budu naočale kroz koje ćemo promatrati sve oko sebe.