Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Wednesday, Nov 13th

Last updateSat, 19 Jan 2019 10pm

Home

Četvrta nedjelja kroz godinu A - 30.01.2011.

Četvrta nedjelja kroz godinu (A)
Blaženstva – Isusov poziv na život
ČITANJA: Sef 2,3.3,12-13; Ps 146; 1 Kor 26-31; Mt 5,1-12

Govor o blaženstvima srž je Isusovog navještaja Radosne vijesti o kraljevstvu nebeskom. Možemo ga promatrati kao njegov programski govor. Blaženstva sadrže razlog njegova dolaska, opravdanje njegove muke i smrti, navještaj uskrsnuća. Ona promoviraju pobjedu Božje pravde utemeljene na ljubavi.

Isus u blaženstvima čovjekov život, sve ono što se u njemu događa, stavlja u obzor vječnosti. Povezuje u jednu, nerazdvojnu cjelinu vremenitost i vječnost. Blaženstva su tako nagovještaj ostvarenja Božjeg nauma o čovjeku. Označavaju ispunjenje one duboke težnje za srećom, za blaženstvom, koja je duboko pohranjena u svako ljudsko biće. Zapravo sav čovjek, sav njegov život, svo njegovo nastojanje, svodi se na duboko egzistencijalno upinjanje da dostigne stanje blaženstva, da pobjegne od nesretnosti, koja se čovjeku, u iskustvu malenosti i slabosti pred izazovima života, tako lako nametne kao jedino moguće stanje čovjeka.

Blaženstva jednostavno, vrlo smireno i blago, tako lako razumljivo, iznose Božji pogled na svijet i život čovjekov. Siromasima duhom, tužnima, krotkima, gladnima i žednima pravednosti, milosrdnima, čistima srcem, morotvorcima, progonjenima zbog pravednosti blaženstva otvaraju novi obzor života, novi smisao, novu nadu. Čovjek svoje težnje, patnje, tuge i strahove najedanput doživljava u nekim uskim granicama prolaznosti, koje su tako malene i krhke naspram širine i dubine samoga života u cjelini.

Čovjekov život se ispravno gleda tek iz obzora vječnosti, iz obzora Kraljevstva nebeskog. Takav pogled nadilazi svaku ograničenost života i dohvaća bezgraničnost punine, nepotamivu snagu svjetla, bezgraničnu širinu radosti bez ijednog nedostatka. U tom obzoru patnja postaje put pročišćenja. Križ postaje sredstvo kojim se pobjeđuje. Žrtva postaje dokaz ljubavi, koja pobjeđuje.

Svojim životom Isus je potvrdio istinistost svakog od ovih blaženstava. Učinio ih je životvornima. Zato njegov poziv na nasljedovanje putem blaženstava postaje sudbinski važan za svakoga od nas i neodoljivo privlačan.