Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Monday, Aug 19th

Last updateSat, 19 Jan 2019 10pm

HRVATSKI RESTAURATORSKI ZAVOD

FOTO DOKUMENTACIJA OBNOVE

Sl.1 Pogled na centralnu apsidu i glavni oltar, stanje prije konzervatorsko-restauratorskih radova (fotografija: Natalija Vasić, 2012)

Sl.1 Pogled na centralnu apsidu i glavni oltar, stanje prije konzervatorsko-restauratorskih radova (fotografija: Natalija Vasić, 2012)Sl.2 Pogled na sjeverni pregradni zid, reljef biskupskog sjedišta- stanje prije radova (fotografija: Natalija Vasić, 2012)

Sl.2 Pogled na sjeverni pregradni zid, reljef biskupskog sjedišta- stanje prije radova (fotografija: Natalija Vasić, 2012)


Sl. 3 Pogled na južni pregradni zid- stanje prije radova (fotografija: Natalija Vasić, 2012)

Sl. 3 Pogled na južni pregradni zid- stanje prije radova (fotografija: Natalija Vasić, 2012)


Sl.4 Pogled na južni pregradni zid, proba čišćenja polikromije na kamenu (fotografija: Natalija Vasić, 2012)

Sl.4 Pogled na južni pregradni zid, proba čišćenja polikromije na kamenu (fotografija: Natalija Vasić, 2012)


sl.5

Sl.5 Poprečna greda i stupić na južnom pregradnom zidu, detalj oštećenja (fotografija: Natalija Vasić, 2012)


sl.6

Sl.6 Pogled na sjeverni pregradni zid, detalj reljefa biskupskog sjedišta- stanje prije radova (fotografija: Natalija Vasić, 2012)


sl.7

Sl.7 Kapiteli s anđeoskim glavicama, stanje prije radova (fotografija: Natalija Vasić, 2012)


sl.8

Sl.8 Lasersko čišćenje kamena (Iva Paduan, 2013)


sl.9

Sl.9 Konzervatorsko restauratorski zahvati na biskupskom sjedištu, zamjena tašela (Ivka Lipanović, 2013)


sl. 10

Sl. 10 Detalj poprečne grede tijekom laserskog čišćenja (Ivka Lipanović, 2013)


sl. 11

Sl. 11 Probe čišćenja polikromije na kamenu (Vinka Marinković, 2012)


OBNOVA ŠIBENSKE KATEDRALE

Konzervatorsko- restauratorski radovi u Šibenskoj katedrali

 

   Hrvatski restauratorski zavod (Odjel u Splitu) početkom rujna 2012. godine započeo je s istražnim, dokumentacijskim i probnim konzervatorsko-restauratorskim radovima na kamenoj plastici u unutrašnjosti prezbiterija i glavne apside katedrale sv. Jakova u Šibeniku. Tada je s cijem detaljnje analize stanja i razumijevanja procesa propadanja kamena izvršeno termografsko snimanje u suradnji s Fakultetom elektronike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu. U istom vremenskom razdoblju Prirodoslovni laboratorij HRZ-a izvršio je uzorkovanje gradbenog materijala i onečišćenja zbog određivanja fizikalnih parametara kamena, dobivanja podataka o uzrocima propadanja kamena, vrsti oštećenja i onečišćenja te polikromije.

Na 23 područja izvršeno je sondažno čišćenje kamena te polikromije i pozlate na kamenu, te su izvedeni probni rekonstruktivni radovi i zahvati fugiranja sljubnica.

Navedena istraživanja su potvrdila već poznate činjenice o stanju i propadanju materijala u unutrašnjosti katedrale sv. Jakova, ali su dodatno definirala neka pitanja oko opsega i porijekla polikromije i pozlate. Na temelju provednih istražnih i probnih radova, uključujući i rezultate višegodišnjih konzervatorsko-restauratorskih istraživanja s kraja 1970. tih godina, predložene su smjernice i izrađen je elaborat cjelovite konzervatorsko-restauratorske radove.

Početkom 2013. godine započeta je prva faza konzervtorsko-restauratorskih radova koja je obuhvatila unutrašnje oplošje glavne apside s polukupolom te bočne (sjeverni i južni) pregradne zidove svetišta.

U ovoj fazi radova angažiran je statičar, a restauratorskom timu se pridružuju arhitekti i povijesničari umjetnosti. Osim radova u unutrašnjosti, paralelno se vrše pripreme za sanaciju vanjskog dijela polukupole centralne apside kako bi se spriječio prodor vlage i kišnice koja je jedan od glavnih uzroka propadanja.

Konzervatorsko- restauratorski radovi odvijaju se pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Šibeniku te Vijećom za kulturna dobra uz finacijsku podršku Ministarstva kulture i Šibenske biskupije.

 

Vinka Marinković

Konzervator-restaurator i konzervator dokumentarist