Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Thursday, Nov 14th

Last updateSat, 19 Jan 2019 10pm

HRVATSKI RESTAURATORSKI ZAVOD

OBNOVA ŠIBENSKE KATEDRALE

Konzervatorsko- restauratorski radovi u Šibenskoj katedrali

 

   Hrvatski restauratorski zavod (Odjel u Splitu) početkom rujna 2012. godine započeo je s istražnim, dokumentacijskim i probnim konzervatorsko-restauratorskim radovima na kamenoj plastici u unutrašnjosti prezbiterija i glavne apside katedrale sv. Jakova u Šibeniku. Tada je s cijem detaljnje analize stanja i razumijevanja procesa propadanja kamena izvršeno termografsko snimanje u suradnji s Fakultetom elektronike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu. U istom vremenskom razdoblju Prirodoslovni laboratorij HRZ-a izvršio je uzorkovanje gradbenog materijala i onečišćenja zbog određivanja fizikalnih parametara kamena, dobivanja podataka o uzrocima propadanja kamena, vrsti oštećenja i onečišćenja te polikromije.

Na 23 područja izvršeno je sondažno čišćenje kamena te polikromije i pozlate na kamenu, te su izvedeni probni rekonstruktivni radovi i zahvati fugiranja sljubnica.

Navedena istraživanja su potvrdila već poznate činjenice o stanju i propadanju materijala u unutrašnjosti katedrale sv. Jakova, ali su dodatno definirala neka pitanja oko opsega i porijekla polikromije i pozlate. Na temelju provednih istražnih i probnih radova, uključujući i rezultate višegodišnjih konzervatorsko-restauratorskih istraživanja s kraja 1970. tih godina, predložene su smjernice i izrađen je elaborat cjelovite konzervatorsko-restauratorske radove.

Početkom 2013. godine započeta je prva faza konzervtorsko-restauratorskih radova koja je obuhvatila unutrašnje oplošje glavne apside s polukupolom te bočne (sjeverni i južni) pregradne zidove svetišta.

U ovoj fazi radova angažiran je statičar, a restauratorskom timu se pridružuju arhitekti i povijesničari umjetnosti. Osim radova u unutrašnjosti, paralelno se vrše pripreme za sanaciju vanjskog dijela polukupole centralne apside kako bi se spriječio prodor vlage i kišnice koja je jedan od glavnih uzroka propadanja.

Konzervatorsko- restauratorski radovi odvijaju se pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Šibeniku te Vijećom za kulturna dobra uz finacijsku podršku Ministarstva kulture i Šibenske biskupije.

 

Vinka Marinković

Konzervator-restaurator i konzervator dokumentarist