Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Wednesday, Sep 18th

Last updateSat, 19 Jan 2019 10pm

Pismo vjeroučiteljima

MISIJSKI URED ŠIBENSKE BISKUPIJE
Gundulićeva 7  (tel/fax 022 - 339266)
e - mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Poštovani vjeroučitelji !

Kristova Crkava ili je misijska ili uopće nije Crkva. Papinska misijska djela imaju 4 grane: a)Ad gentes, tj. navještaj Evađelja svim narodima (toga se posebno spominjemo na Misijsku nedjelju u listopadu!), b) Djelo sv. Petra, tj. mi svećenici i vjernici iz bogatijih zemalja bi smo morali školovati kojeg budućeg svećenika iz misijskih krajeva, c) Misijske zajednice  i d) Sveto djetinjstvo, tj. djeca pomažu djeci (na to posebno mislimo na Bogojavljenje!).

 

Već sam vam se dva puta kratko obraćao na vašim skupovima i plod toga je bio da su mi se mnogi od vas obraćali i pitali detaljnije kako konkretno nešto učiniti za misije i u školi gdje radite i tamo gdje živite. Evo samo nešto od onoga što ste učinili:
- zahvaljujući nekomu od vas  bio sam pozvan u jednu srednju školu gdje sam u zbornici pred dvadesetak nastavnika tumačio Sveto djetinjstvo. Zainteresirano su pratili...
- nedavno su u ovaj misijski ured došle 3 srednjoškolke, meni nepoznate, i donijele 750 kn za školovanje jednog siročića u Africi. Novac je skupio cijeli njihov razred kojega je animirala njihova razrednica koja nije vjeroučiteljica, ali nju je za to oduševio netko od vas, cijenjeni vjeroučitelji...
-prošle je jeseni također u ovaj ured došao jedan srednjoškolac (košarkaš!) i predao za školovanje jednog djeteta 400 kn, ispričavajući se da nema više. Na moj upit od kud mu ovaj novac , odgovorio je da je za tu akciju čuo od vjeroučitelja i da je prodao prošlogodišnje knjige i da je to taj novac...
-vjeroučiteljica iz "Centra za odgoj i obrazovanje - Šubićevac" je u ovaj ured predala sad za Uskrs 600 kn za školovanje jednog siročića u Africi. Novac su prikupila djeca s posebnim potrebama iz te škole. Dirljivo !!!
-jedna vjeroučiteljica iz OŠ "Tin Ujević" je s vjeroučenicima prikupila 100 eura za školovanje  jednog djeteta.
-u jednom šibenskom vrtiću ima blizu 200 djece a samo ih je dvadesetak upisano na vjeronauk, iako su najvećoj većini te djece roditelji rimokatolici. Nismo li i mi ovdje misijsko područje !? To dvadesetero djece je prodavajući svoje dječje radove za Uskrs prikupilo 840 kn za školovanje nekog svog vršnjaka u Africi.

 

djeca-daju-dar

I dogodio se određeni pomak, tako da je i to doprinijelo da je naša biskupija prošle godine školovala više siročadi u misijskim krajevima od svih  drugih biskupija  u Hrvatskoj.

Poštovani vjeroučitelji, vidite koliko ste upravo vi potrebni Crkvi za širenje misijske svijesti. Hrabro ! Bog će vas blagosloviti i nagraditi i u ovom i vječnom životu. Javite mi bilo koju informaciju misijskog djelovanja s terena. Stojim na raspolaganju svima vama i vašim župnicima za bilo koju misijsku animaciju.

Pozdrav u Kristu !


USKRS 2011.