Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Wednesday, Sep 18th

Last updateSat, 19 Jan 2019 10pm

Šibenski dekanat

Varoš

sibenik_varos_crkva

 

 

POROĐENJE BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Župni ured Gospe van Grada
22000 ŠIBENIK
Fra Stjepana Zlatovića 14

tel. 022/212 577  - župni ured
tel. 022/212 577 111  - župnik
tel. 022/212 577 105 - župni vikar
fax. 022/212 577 201
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Župnik: Fra Ivan Vidović
Župni vikar: Fra Perica Maslać


RASPORED BOGOSLUŽJA:

Misna slavlja:

zimsko računanje vremena:
radnim danom: 8 i 18 sati, u 17.30 je krunica
nedjeljom i svetkovinom: 8, 9.30, 11 i 18 sati; u 17.30 je krunica

ljetno računanje vremena:
radnim danom: 8 i 19 sati, u 17.30 je krunica
nedjeljom i svetkovinom: 8, 9.30, 11 i 19 sati; u 18.30 je krunica

srpanj i kolovoz:
radnim danom: 8 i 20 sati, u 19.30 je krunica
nedjeljom i svetkovinom: 8, 9.30, 11 i 20 sati; u 19.30 je krunica

Euharistijsko klanjanje:
Svakog četvrtka poslije večernje mise, cjelodnevno je svakog prvog četvrtka u mjesecu.
Četrdeset satno klanjanje započinje na Cvjetnicu iza mise u 9.30 sati, a završava na Veliku srijedu.

Pobožnost Križnog puta održava se u Korizmi svakog petka i nedjelje, a započinje  sat vremena prije večernje mise.

Krizma je u župi svake godine u subotu uoči Duhova. Prva pričest je u prvu nedjelju u svibnju.

U župi su svetkovine:

14.01. - Ime Isusovo
08.09. - Rođenje Blažene Djevice Marije
23.10. - Isus Nazaranin


Župa Gospe van Grada u Šibeniku datira iz vremena osnivanja šibenske biskupije krajem XIII. st. God. 1298. postojala je župna zajednica u Zašvinama, blizu Gornjeg Polja, kako piše u ljetopisima, koja je brojila oko 420 vjernika. Stanovništvo se uglavnom naseljavalo uz gradske zidine "in Orthis prope Civitatem" (u Vrtlinama blizu grada Šibenika). Od tih doseljenika nastala je 1604. god. nova župa "Varoš" koja je obuhvaćala dijelove do gradskih zidina i dijelove Donjeg Polja. Župna se zajednica okupljala u crkvi "Santa Maria Hortorum" (Sveta Marija u Vrtlinama). U crkvi i oko crkve bilo je mjesno groblje. Vrtline su stradale 1648. god. kada je turska vojska opsjedala Šibenik.  Samo godinu kasnije (1649.) kuga je poharala i sam Grad. Tada su crkvene i gradske vlasti zamolile visovačke franjevce da dovedu narod iz Promine, Petrova Polja i drugih dijelova Zagore te da napuče opustjeli Grad. Dio pridošlog stanovništva se naselilo u Grad a dio  uz gradske zidine gdje su počele nicati nove nastambe. Vrtline su postajale sve urbaniji prostor, tako da se to područje počelo nazivati "Varoš". Franjevci Provincije Presvetog Otkupitelja s Visovca pastoralno su djelovali u župi, osobito od g. 1668. kad je skrb nad župom preuzeo novoosnovani franjevački samostan sv. Lovre u Šibeniku. Župa je tada obuhvaćala predgrađa: Crnicu, Njivice, Meterize, Šubićevac, Baldekin, Križ, te sela Bilice i Dubravu.  

Župa Gospe van Grada u Šibeniku danas se proteže na tri gradska područja: Varoš, Škopinac i Plišac.

Župna crkva Porođenja Bl. Dj. Marije (Mala Gospa) izgrađena je i posvećena 1740. godine. U starini je tu bila crkva sv. Kuzme i Damjana iz XIV. st. u kojoj je g. 1452. bio Gospin oltar  i bratovština sv. Marije. God. 1573. crkva se zvala sv. Marija u Vrtlinama. God. 1604. nešto je proširena i posvećena.

Današnja crkva je barokna, jednostavna pačetvorina s apsidom. God. 1845. podignuta je sa sjeverne strane kapela sv. Križa, po nacrtu vrsnog šibenskog arhitekta po motivima Pavla Bionija. S južne strane uz apsidu je sakristija. Na pročelju su profilirana vrata s timpanom. Po sredini je 8-latična rozeta a pročelje završava trokutnim zabatom u kojem je okrugli prozorčić. Uz crkvu je, u razini pročelja, lukom spojen zvonik na dva kata, podignut od fino klesanog kamena 1750. godine. Na nj se uspinje stepenicama uz zvonik u pjevalište. Iznad pobočnih vrata je nadvratnik od stare kapele sv. Petra koju je obnovio neki Petar Heleni g. 1536. kad ju je oštetio grom.

Glavni barokni oltar Porođenja Blažene Djevice Marije nabavljen je u Mlecima 1783. godine. Na retablu oltara postavljena je slika Gospe van Grada koju pridržavaju dva anđela, a druga dva anđela rastežu zavjesu ispod mramorne krune. Na reljefnom antipendiju razigrana djeca nose svijeće i voće oko Gospina lika u sredini. Na vrhu retabla sjede dva anđela, a dva su svjećonoše sa strane retabla. U sredini retabla je svetohranište od šarenog mramora. Stara Gospina oltarna slika na drvetu, vjerojatno djelo slikarske dalmatinske škole (XV. st.), danas zamijenjena kopijom (J. ALAČ),  čuva se u župnom arhivu. Prije je vjerojatno bila u Jerkulovcu (Bilice), a u Varoš je prenesena oko g. 1452. kada je ustanovljena Gospina bratovština.

Članovi bratovštine Isusa Nazaranina proširili su crkvu g. 1845. i sa sjeverne strane izgradili kapelu i u njoj podigli klasicistički oltar Svetoga Križa. Dva mala pokrajna oltara napravljena su u splitskoj radionici Karla Roncate 1865. god., a oltarne slike za njih, sv. Obitelji i Krštenja Kristova, naslikao je g. 1865. Antun Zuccaro, slikar iz Zadra. Čini se da je umjetnik na urgiranje župnika fra Ivana Belamarića žurio s radom pa nije neke detalje sasvim dovršio. Isti slikar je naslikao u šibenskom kazalištu divotnu sliku Dalmacije na stropu kazališta, na kojoj su svi glasoviti Šibenčani.

God. 1994. podignut je novi oltar prema narodu, ambon za čitanje, stalak za cvijeće i uskrsnu svijeću, rad splitskog kipara Marka Gugića. Križni put je prikazan na četiri brončana reljefa, rad ak. kipara Ante Starčevića. Na gornjem dijelu zida pet je umjetničkih slika na kojima  su prikazana neka otajstva iz Marijina života (Navještenje, Pohođenje Elizabeti, Rođenje Isusovo i Uznesenje)  akad. slikara Brune Bulića iz 1970. godine.

Prigodom proslave 400. obljetnice župe, 2004.  god., uređen je župni arhiv, napravljena nova župna zastava, obnovljeno je crkveno ruho i posuđe. U sakristiji je postavljen digitalni sat  preko kojeg su automatizirana zvona na zvoniku.

God. 2005., prema projektnoj dokumentaciji i financijskoj potpori Gradskog poglavarstva grada Šibenika, uređen je okoliš crkve Gospe van Grada.

Župna kuća je malo niže od crkve. Izgradila ju je bratovština Duša od čistilišta 1882./1883. godine. Temeljito je obnovljena i za jedan kat podignuta 1978.-1980. godine. U kući je župni ured i vjeronaučne dvorane.

Crkva Gospe van Grada, iz godine u godinu, postaje velika ispovjedaonica Grada i okolice.

Župa izdaje list "Slovo Gospe van Grada" četiri puta godišnje. Za širenje Gospine slave u župi postoji vjerska udruga „Marijina legija“, a osnovana je i FRAMA koja broji 20 članova.

U župi se nalazi i novoizgrađena matična kuća Sestara Franjevki od Bezgrješne, koje u župi vode kućanstvo, crkveni zbor i sakristiju, s kapelicom Gospe od Zdravlja u kojoj je istoimena barokna slika iz XVIII. st.

Župa pripada Šibenskom dekanatu Šibenske biskupije.

U župi: 1200 obitelji, oko 4.000 vjernika (g. 1939.: 12 393 vjernika, g. 1978.: oko 5000 vjernaika).