Tuesday, May 22nd

Last updateMon, 21 May 2018 7am

DRNIŠ: Branitelji obilježili 25. obljetnicu 142. Brigade HV

142brig001

Dvadeset i pet godina od formiranja 142. Drniške brigade Hrvatske vojske obilježeno je u Drnišu u subotu 3. prosinca. Tim povodom misno slavlje za preminule pripadnike brigade u župnoj crkvi Gospe od ružarija predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Misnom slavlju predhodilo je polaganje vijenaca kraj središnjeg križa uz crkvu Gospe od Ružarija u Drnišu i molitva za pokojne koju je predvodio župnik Drniša fra Damir Ćiro Čikara.

 

U evanđelju koje smo čuli Isus daje zapovijed ljubavi! Najveća zapovijed, ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas! A vrhunac ljubavi do koje čovjek može doći je spremnost i život dati za drugoga, za svoje najmilije, za svoju vjeru u Boga, za svoju Domovinu: Bogoljublje – čovjekoljublje i rodoljublje, neprolazne vrline, naglasio je u homilji biskup Tomislav Rogić.

142brig002

Danas smo ispunjeni ponosom i zahvalom žrtvama na kojima počiva naša sloboda! Sve što danas gradimo i radimo, svi naši uspjesi mogući su jer je netko prije nas imao hrabrosti i ljubavi žrtvovati se za nas. Nisu gledali sebe, nisu čuvali svoj život nego su darovali svoj život da bi ga drugi imali. Ma na kakve probleme danas nailazili, ma sa čime se danas mučili – mi ipak gradimo našu Domovinu, gradimo bolji život za našu i buduće generacije, a to možemo zahvaljujući velikodušnosti poginulih branitelja i redarstvenika. Svaki naš uspjeh i svako bolje danas i sutra čini i njihove žrtve vrednijima. Zato je na nama odgovornost da uvijek iznova oplemenimo naše živote jer su s time i njihove žrtve opravdane, ugrađene u našu sadašnjost i budućnost, poručio je šibenski biskup.

Rat i stradanja strašno su vrijeme kušnje, besmisla, u kojem čovjek samo oslonjen na Boga može sačuvati svoje ljudsko dostojanstvo. Vrijeme mira također donosi kušnje i opet samo u vjeri možemo naći jasne i sigurne putokaze: kako dalje! Pri tome svijetli nam Krist, nada - vjera u uskrsnuće i Isusova zapovijed ljubavi! Neka to ojača i našu vjeru u konačni ponovni susret s Bogom i sa svojim najmilijima, jer trajna je naša Domovina na nebesima. Ta konačna luka spasa daje smisao svim našim žrtvama i svakom plemenitom djelu, poručio je između ostalog biskup Tomislav Rogić.

142brig004

 

142brig005

 

142brig006

 

142brig008

 

142brig009

 

142brig010

 

142brig011