Tuesday, May 22nd

Last updateMon, 21 May 2018 7am

ŠIBENIK - CRNICA: Blagoslovljena obnovljena crkva sv. Nediljice

crnicabl16003

Šibenski biskup Tomislav Rogić na drugu nedjelju Došašća, 4. prosinca, u župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije - Crnica, u Šibeniku blagoslovio je obnovljenu župnu crkvu svete Nediljice, novu krstionicu, ambon i oltar. Na slavlju je koncelebrirao i umirovljeni biskup Ante Ivas, župnik župe Crnica fra Nikola Ćurčija i župnik župe Gospa van grada fra Filip Milanović Trapo. Svečanost je organizirana u godini kada župa obilježeva pedeset godina postojanja.

 

U ono vrijeme, prije pedeset ljeta, kada su se oko grada Šibenika stvarale nove gradske četvrti, u koje se nastanilo mnoštvo vjernika iz susjednih krajeva Dalmatinske Zagore, tadašnji pronicavi šibenski biskup Josip Arnerić, vlašću koja mu je dana, osnovao je, 4. studenoga 1966., šest novih župa, među njima i župu Bezgrješnoga Začeća Blažene Djevice Marije na području Crnice. Za župnu crkvu odabrana je crkva Svete Nediljice. Župa je povjerena Franjevačkoj provinciji Presvetoga Otkupitelja, kazao je župnik fra Nikola Ćurčija. Od tada do danas izmijenilo se devet župnika, koje ćemo u ovoj prigodi spomenuti: fra Bernard Tičić, fra Stanko Mandac, fra Petar Bezina, fra Ljubo Ivančević, fra Nedjeljko Tabak, fra Božo Ćurčija, fra Branimir Šegota, fra Ante Vukušić i fra Nikola Ćurčija.

crnicabl16001

Prateći ritam liturgijskoga kalendara i potrebe naših župljana, slavimo redovita misna slavlja, obavljamo prigodne pučke pobožnosti, održavamo župni vjeronauk i prigodne vjerske svečanosti. Da bi sakralni prostor bio doličan za obred, župnici su, svaki na svoj način, uređivali i održavali crkvu kao građevinu. Tako smo i mi, prema savjetu župnih vijeća, kako ekonomskoga tako i pastoralnoga, uz odobrenje mjesnoga Ordinarija, najprije, u listopadu 2007., obnovili krov i uredili vanjsku fasadu na crkvi. Zatim smo, skupljajući milodare od vjernika, restaurirali staru oltamu sliku Svete Nediljice i vratili je na glavni oltar u prosincu 2014. godine. U prigodi proslave 50. obljetnice naše Župe, kako smo najavili tako smo i učinili, obnovili smo u cijelosti interijer crkve Svete Nediljice., kazao je župnik.

crnicabl16002

Istaknuo je kako bi sveti prostor Božjega hrama bio prilagođen suvremenim liturgijskim potrebama, prezbiteriju je postavljena nova podnicua a na podnicu novi kameni oltar, kameno besjedište i kamenu krstionicu, metalni svijećnjak i metalno svetohranište, drvene sjedalice za svećenika i poslužitelja; u lađi smo postavili nove drvene klupe sa sjedalom i klecalom na drvenoj podnici; preuredili smo kor na ulazu, korsku ogradu, i podnicu; nanovo smo proveli električnu i razglasnu instalaciju, postavili smo nova rasvjetna tijela; postavili smo nova drvena hrastova vrata na glavnom i sporednom ulazu, na ulazu u kor i sakristiju; obnovili smo sakristiju. Nakon svih izvedenih radova, unutrašnjost crkve oličili smo novim nijansama toplih boja, kazao je župnik Ćurčija koji je nadodao kako je projektnu dokumentaciju liturgijske obnove izradio fra Antun Branko Periša.

crnicabl16004

Šibenski biskup kojemu je posveta oltara u Crnici bila prva vjernicima je poručio da svaki put kad dolaze u crkvu, pred oltar dolaze zapravo pred Gospodina koji vjernike čeka, voli i želi im pomoći, koji se za vjernike žrtvovao na križu, koji je slavno uskrsnuo da i nama otvori vrata neba, vrata vječnosti! Oltar je i žrtvenik za prinošenje naših molitava, oltar je sveto mjesto Kristove žrtve, oltar je i znak groba iz kojega Isus uskrišava, oltar je prijestolje Božje na zemlji. Oltar postaje znakom koji nam daje mogućnost pristupiti Bogu, osjetiti njegovu blizinu. Oltar predstavlja i žrtvenik i žrtvu – Krista Gospodina koji se na križu prinesao Bogu za nas, poručio je biskup Rogić.

Na kraju slavlja biskup i župnik potpisali su povelju koja će biti na spomen današnjeg događaja. Upriličen je i agape za sve sudionike slavlja.

crnicabl16005

 

crnicabl16007

 

crnicabl16008

 

crnicabl16009

 

crnicabl16010

 

crnicabl16011

 

crnicabl16012

 

crnicabl16013

 

crnicabl16014

 

crnicabl16015

 

crnicabl16016