Monday, May 21st

Last updateFri, 18 May 2018 7am

MANDALINA: Proslavljen župni zaštitnik sveti Nikola biskup

mandnikol16009

Nebeskog zaštitnika svetog Nikolu, biskupa šibenska gradska župa Mandalina proslavila je u utorak 6. prosinca. Središnje misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomilsav Rogić. U koncelebraciji je bio i župnik Mandaline pater Paul Karim CSSp.

 

Slaveći danas blagdan velikog zaštitnika tolikih naših župa, svetog Nikolu, željeli bismo vam progovoriti o onome što je na njemu najljepše i najprivlačnije, o onome što našu katoličku vjeru čini božanskom, nebeskom, a to je ljubav, poručio je u homiliji biskup Rogić. Naglasio je kako je Nikola upravo ljubav naučio od Isusa učitelja i uzora ljubavi.

mandnikol16001

Krist govori o ljubavi prema bližnjemu kao o svojoj zapovijedi, kao o novoj zapovijedi. Za Krista je zapovijed ljubavi prema Bogu i bližnjemu jedna zapovijed. Od Njega samoga potječe riječ: »Što god ste učinili jednome od najmanjih, meni ste učinili.« Na sudnjem će danu Krist naglasiti da je sve što je učinjeno gladnima, žednima, golima, bolesnima, Njemu samome učinjeno, kazao je biskup Rogić.

Naglasio je kako zapovijed ljubavi stoji iznad svih drugih zapovijedi. Ljubav je duša i srce sve kršćanske savršenosti i svetosti. Ona nije samo sastavni dio kršćanske etike, nego je sadržaj svega onoga što kršćanstvo od nas traži. Ljubav mora biti razlog opstanka i nas kršćana. Naša je sveta dužnost ljubavi da budemo sol zemlje i svjetlo svijeta, i to ne samo u riječi, nego u čitavom našem životu i djelovanju.

mandnikol16003

Šibenski biskup naglasio je kako kršćani ne smiju nikoga isključiti iz svoje ljubavi. Ljubav ne smije pitati za osobu, za rasu, za stalež, za zanimanje, dapače ni za vjeroispovijest. Gospodin daje da Njegovo sunce izlazi dobrima i zlima i da kiša pada pravednima i grješnima. Blagdan sv. Nikole, prijatelja i dobrotvora sirotinje i djece, neka bude za nas povod da se ispitamo kako vršimo veliku zapovijed ljubavi!

Preko misnog slavlja pjevao je zbor Petrova lađa sa Vidika, te zborovi župa Mandalina i Zablaće. Nakon slavlja uslijedio je prigodni program i predstava preko koje su najmlađima podijeljeni pokloni.

mandnikol16006

 

mandnikol16007

 

mandnikol16008

 

mandnikol16010