Tuesday, May 22nd

Last updateMon, 21 May 2018 7am

ŠIBENIK: Nadbiskup Puljić i biskupi Rogić i Ivas na obilježavanju 950. godina grada Šibenika

akademija16001

Devetsto pedeset godina od prvog pisanog spomena grada Šibenika obilježeno je u četvrtak 22. Prosinca svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku. Među brojnim gostima i uzvanicima bili su šibenski biskup Tomilsav Rogić, umirovljeni biskup Ante Ivas i zadraski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić koji je održao prigodni govor.

 

„Svim žiteljima ovoga grada na čelu s vama, poštovani gospodine gradonačelnice, čestitam ovu visoku obljetnicu, u ime biskupa Tomislava koji je preuzeo kormilo ove časne biskupije upravo u rođendanskoj godini ovoga grada; u ime umirovljenog i zaslužnog biskupa Ante, koga smo u biskupskom zboru od milja zvali „Stari“; ne zbog njegovih godina i sijedih vlasi, već zbog mudrih, pjesničkih i rodoljubnih iskrica kojima nas je trajno obogaćivao. Počašćen sam što u njihovo i u svoje ime mogu u ovoj svečanoj prigodi poželjeti obilje Božjeg blagoslova i sretnih i plodnih godina za budućnost Šibenika koji se s pravom diči što je „Krešimirov grad“. Neka ovaj „grad od kamena“, čvrstih bedema i strmih litica, ponosnih palača i tisnih kala, kupola i tvrđava i dalje miluje sunce i bura, i obliva Jadransko more kroz brojna stoljeća. Latini bi rekli: Vivat, crescat et floreat! - neka živi, raste i cvjeta Krešimirov raspjevani grad!“, poručio je zadrski nadbiskup koji je čestitao i predstojeće blagdane.

akademija16002

Nakon akademije u Gradskoj vijećnici održan božićni prijem gradonačelnika i župana za gospodarstvenike i javne i kulturne djelatnike. Uz župana i gradonačelnika uzvanicima se obratio i šibenski biskup Tomislav Rogić: „Naš Šibenik slavi 950 godina. Božićna radost pred 950 godina ovjekovječi se u zapisu: „Godine utjelovljenja Gospodnjega našega Isusa Krista 1066.“ Hrvatski kralj Petar Krešimir IV piše u Šibeniku povelju. I rađa se grad. Godine mu teku od spomena utjelovljenja našega Gospodina. Od Božića do Božića, raste i stasa. Prolazi kroz svoje radosti i nade, muke i tjeskobe. Vrijeme se mjeri od onog rođenja u Betlehemskoj štalici kad na svijet dođe Božji Sin. Broji Šibenik godine pod zaštitom sv. Mihovila, podno njegovih tvrđava, oko katedrale sv. Jakova, pod slikom Gospe od Plača, u uzdasima molitve Šibenske, davno Gospi napisane, među prvim spisima Hrvatskog naroda, okružen Gospinim svetištima. Nikolu zaziva! Prolazi svoje Scile i Haribde: stradanja, pustošenja, pa se smanji – pa naraste. Odolijeva! Buja životom, pa zastane i opet nađe nove snage da se pridigne i rascvjeta u svojoj djeci koja opet plešu i pjevaju od radosti. Očistiti nam je srce i napraviti mjesta BOŽIĆU da dođe k svojima koji će ga primiti, koji će mu vjerovati da je ljubav Božja došla na svijet biti uzrokom trajne čovjekove radosti. Da je rođenje Isusovo istinski početak boljega svijeta“, poučio je šibenski biskup.