Tuesday, May 22nd

Last updateMon, 21 May 2018 7am

ŠIBENIK - KATEDRALA: Proslavljena svetkovina Božića

bozic16007

Božićno misno slavlje u katedrali svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Na slavlju je koncelebrirao i umirovljeni biskup Ante Ivas. Misno slavlje pjevanjem božićnih napjeva animirao je Mješoviti zbor katedrale svetog Jakova pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandre, te uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina.

 

Bog je postao čovjekom. Događaj njegova rođenja i sve što se oko toga zbivalo otkrivaju nam koliko se Bog ponizio, koliko nam je u svemu htio biti sličan, koliko nam je htio biti blizak. Lišio je sebe svoga savršenstva i dijelio s nama nevolje ljudskog postojanja od samog početka. Josip i Marija s Isusom nisu klonuli. Nisu se razočarali. Nisu odustali zato što im je Bog tolike prepreke postavio. Oni nas uče vjerovati. Pokazuju nam što znači prepustiti putove svoje Gospodinu. Vjeru pokazuju kao najjaču životnu snagu. Vjerom u Boga možemo pobijediti svijet, poručio je u homiliji biskup Tomislav Rogić.


bozic16001

Čudesna je ta Radosna vijest, ta događaj u punini vremena. Nikad ga do kraja nećemo obuhvatiti jer je bezgraničan kao što je to Božja ljubav bezgranična. Valjalo bi neprestano pronalaziti načina da nas ta radosna vijest hrani, jača, krijepi, diže, jednom riječju: spašava, kazao je biskup Rogić. Naglasio je kako je Božić dan kad odjekuje Radosna vijest. Božić je prilika je osvrnuti se na naše živote, na tolike konkretnosti koje još nije zahvatila Radosna vijest. Naš javni život, javna riječ i mediji, bračna ljubav, obitelj i odgoj generacija koje stasaju, pravda i pravo u poslovnom svijetu, dobrosusjedski odnosi, pravo na život nerođenih, bratska ljubav, briga za stare i napuštene... Koliko bi još područja ljudskog života mogli nabrojiti. Svi ti vidovi našeg postojanja, žeđaju za Radosnom vijesti!, poručio je između ostalog šibenski biskup.

Nakon misnog slavlja prema starom šibenskom običaju brojni vjernici u dvorani biskupske palaće biskupima Tomislavu Rogiću i Anti Ivasu osobno su četitali i zaželjeli sve najbolje prigodom Božića.

bozic16002

 

bozic16003

 

bozic16008