Tuesday, May 22nd

Last updateMon, 21 May 2018 7am

PRGOMET - LABIN: Proslavljen sveti Silvestar

svsivestar16005

Blagdan svetog Silvestra pape proslavljen je u subotu 31. prosinca u župi Prgomet – Labin u crkvi svetog Silvestra u Labinu. Slavlje je započelo procesijom. Kip sv. Silvestra nosili su vjernici iz Labina, a euharistijsko slavlje predvodio je župnik fra Ante Vugdelija uz koncelebraciju fra Stipice Grgata, zborovođe u svetištu i župi Gospe od Zdravlja u Splitu. U slavlju je sudjelovalo oko stotrideset vjernika.

 

U propovijedi fra Ante je progovorio o tri tjeskobe o kojima je razmišljao i papa Silvestar. Naime, nakon što je kršćanstvo dobilo slobodu milanskim ediktom, papa se pitao na koji će način vjernici odgovoriti na tu slobodu u svome svakodnevnom životu. Na odgovor nije trebalo dugo čekati što pokazuje nicejski sabor 325. godine na kojem je osuđeno krivovjerje Arija i potvrđeno da je Isus Krist Bogočovjek. I danas vjernici žive u slobodi, nastavio je fra Ante, ali nažalost ta se sloboda zloupotrebljava jer se neki opredjeljuju za kocku, drogu, alkohol i tako uništavaju svoj život ali i svoju vjeru.

svsivestar16004

Fra Ante je nadalje naglasio kako je Bog stvorio čovjeka „na svoju sliku“, „muško i žensko stvori ih. I blagoslovi ih Bog i reče im: 'Plodite se, i množite!“ Čovjek je slika Božja, ali danas čovjek iskrivljuje tu sliku Božju na različite načine. Potom je fra Ante progovorio o tjeskobi pape Silvestra kako njegov prijatelj car Konstantin odgađa krštenje iako mu pomaže graditi crkve. I danas se događa da prijatelji biskupa i svećenika ponekad ne žive svoje kršćanstvo na dostajan način. Na završetku je propovjednik pozvao da se vratimo Bogu koji je izvor i počelo istinskoga života te da je ovo slavlje podsjetnik da ne zalutamo i ne prihvatimo utjecaj pomodarstva jer sve to nagrđuje sliku Božju. Završio je molitvom sv. Silvestru da živimo na čast i slavu Božju.

Na završetku euharistijskog slavlja bio je blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom. Župnik fra Ante Vugdelija zahvalio je svim sudionicima slavlja i pročitao statistiku župe. Himnom „Tebe Boga hvalimo“ župnik je predvodio zahvalu Bogu na svim dobročinstvima kroz proteklu godinu. Proslava sv. Silvestra nastavljena je u staroj školi prigodnim domjenkom, pjesmom i druženjem.

http://www.franjevci-split.hr

svsivestar16001