Tuesday, May 22nd

Last updateMon, 21 May 2018 7am

ŠIBENIK - KATEDRALA: Na svetkovinu Bogojavljenja bogoslov Grgur Alviž primljen za svećeničkog kandidata Šibenske biskupije

trikralja17005

Krist nas je okupio. Danas, na blagdan Bogojavljenja proslavimo njegovo Ime, njegov dolazak među ljude i njegovo objavljivanje Boga svim ljudima. Slavimo danas Božji iskorak prema ljudima, kad je maloj skupini pastira i trojici mudraca, predstavnicima poganskih naroda koji su također iščekivali spasenje postalo jasno da je došao dugo čekani Mesija, Spasitelj, Otkupitelj, Izbavitelj i Kralj naš, poručio je na svetkovinu Bogojavljenja 6. siječnja preko misnog slavlja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, šibenski biskup Tomislav Rogić. Preko misnog slavlja bogoslovu Grguru Alvižu podijeljena je služba čitača - lektorat i službeno je primljen za kandidata Šibenske biskupije za svećenički red. Na slavlju su bili svi bogoslovi i sjemeništarci Šibenske biskupije. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas.

 

trikralja17001

U homilji biskup Tomislav Rogić približio je značenje svetkovine Bogojavljenja. Zvijezda mudracima bila je putokaz, svjetlo do Onoga koji će sebe nazvati Put, Istina i Život, Svjetlom svijeta. Nagslau+io je kako su mudraci predstavnici dalekih naroda kojima nije bila poznata objava Božja Izraelskom narodu, zato su predstavnici svakog čovjeka. Oni simboliziraju, predstavljaju čitavo čovječanstvo.

Bog dolazi radi svakog čovjeka. Tu istinu moramo uvijek nanovo dozivati u pamet. Tek tada će nam postati jasno da nema prokletih, da nema odbačenih, da je Bogu važan svaki čovjek ma kako se zvao, ma kako izgledao, ma gdje živio i ma kako tragična bila njegova ljudska sudbina, poručio je šibenski biskup.

trikralja17002

Ukazao je kako se od mudraca može dosta naučiti. Tragati neprestano za istinom u svom životu. Znati čitati znakove vremena i onoga što nam se u životu događa. I nas sigurno Bog vodi prema sebi. Na nama je želimo li ga slijediti ili su nam neki drugi putovi lakši, primamljiviji, zanimljiviji, bez obzira kamo nas vode. Pitajmo se: Hoće li me moj životni put na kojem sam sada dovesti do Boga? Ne krije li se neki žižak svjetla na koji si zaboravio. Raspiri ga, stavi na istaknuto mjesto svoje duše i slijedi ga da i tebe izvede iz mraka prema onome koji je istinsko Svjetlo svijeta, prema onome koji predstavlja Istinski Put u pravi Život, zaključio je biskup Rogić.

Nakon misnog slavlja biskup Tomislav Rogić imo je božićni blagoslov umirovljenih svećenika u svećeničkom domu u Šibeniku.

trikralja17003

 

trikralja17004

 

trikralja17006

trikralja17007

 

trikralja17008

trikralja17009

 

trikralja17010

 

trikralja17011