Tuesday, May 22nd

Last updateMon, 21 May 2018 7am

ŠIBENIK: Oproštaj od fra Bože Morića

frabožosprovod 1

Župnik župe Šubićevac i gvardijan samostana svetog Ante na Šubićevcu fra Božo Morić pokopan je na gradskom groblju Kvanj u Šibeniku u srijedu, 4. siječnja. Sprovodne obrede predvodio je provincijal provincije Presvcetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman. Nakon sprovodnih obreda misa zadušnica slavljena je u crkvi Sv. Ante na Šubićevcu. Misno slavlje predvodio je umirovljeni biskup Ante Ivas. Na oproštaju od fra Bože Morića bio je i šibenski biskup Tomislav Rogić, te osamdesetak redovnika i svećenika.

 

„Ovom misom zahvaljujemo Bogu - Božiću, za sav život i marnu svećeničku službu Bogu i ljudima, kojoj je brat naš fra Božo darovao cijeli svoj život. Rekao bih, u znaku imena koga je dobio na sv. krštenju: Božo, Božji, Bogu posvećen, posvema: ljudski, redovnički, svećenički", istaknuo je u oproštaju biskup Ivas, zahvalivši Bogu za „dugogodišnje poznanstvo, zajedništvo i iskrenu suradnju u služenju puku Božjemu, u Crkvi koja je u našoj (i kako je često isticao, njegovoj) biskupiji šibenskoj". „Najveći dio svoga života i svećeničkog i redovničkog služenja, fra Božo je s ljubavlju i poznatom upornošću i ustrajnošću, svim svojim snagama i sposobnostima, neumorno ugrađivao u ovu Crkvu Božju, koja je vjekovima odgajala i hranila dušu i svekoliku kulturu našega hrvatskog naroda na ovom našem često nemirnom tlu. Zahvaljujemo Bogu za njegovu sinovsku ljubav i brigu koju je iskazivao, blage uspomene našem biskupu Arneriću u godinama njegova boravka „u miru" u Unešiću, kao i za njegovu gostoljubivost, podršku i skrb koju je kao župnik i dekan Unešića iskazivao našim braniteljima u onim teškim i ponosnim godinama stvaranja i obrane naše Domovine", rekao je umirovljeni biskup Ivas u oproštaju na misi.

frabožosprovod 2

U propovijedi je šibenski biskup Tomislav Rogić posvjedočio: „Samo nam vjera u uskrsnuće može dati snagu da već sada imamo čvrst temelj pod nogama, može dati smisao i odgovore na sva pitanja, može pomoći da prevladamo sve poteškoće, može nas podići da ostvarenje konačne pravde, istine i savršene ljubavi u Bogu. S tim pouzdanjem i u toj vjeri opraštamo se od pokojnog fra Bože koji je svojim redovničkim i svećeničkim služenjem ostavio traga u mnogim župama naše Šibenske biskupije."

„Iz svih iznesenih datosti fra Božina života, vidljivo je njegovo naglašeno pastoralno djelovanje. Tu se je kao čovjek, kao svećenik i fratar najbolje ostvarivao, nastojeći svaku povjerenu službu vršiti predano i odgovorno. Trinaest postaja njegovog života, osim radosti i ispunjenja, nosilo je sa sobom i svu muku i zahtjevnost rada s ljudima. Nižući značajne datume iz njegovog ljudskog i svećeničkog života, čovjek se na trenutak zapita i pomisli, kako li je sve to tako logično i jednostavno i kako bi se lako mogla previdjeti sva kompleksnost i dramatičnost jednog ljudskog života. I njegov je život, siguran sam, kao i život svakog drugog čovjeka, imao mnoge drame koje su se duboko utiskivale u dubine njegove plemenite duše, ostavljale svoj trag, pritiskale umorne kosti, a koje su bile poznate samo njemu i Bogu", kazao je u oproštajnom govoru provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman.

frabožosprovod 3

"Nikada nije lako portretirati nečiji psihološki ili duhovni profil, ali bih u ovoj prigodi ipak istaknuo da je fra Božo u svojoj ljudskoj prostodušnosti u svakom trenutku bio svjestan svoga svećeničkog zvanja i poslanja, u kojem je bio do kraja sretan i ispunjen, svjestan svoga svećeničkoga dostojanstva koje je obranio i očuvao neokaljanim, svjestan svoje uloge da živi bliskost s običnim malim ljudima, posebno u njihovoj nevolji, da im pomaže, da se s njima raduje i tuguje, da ih predvodi sigurnim stazama, da s njima i od njih uči…", kazao je provincijal Joško Kodžoman.

Od pokojnog fra Bože Morića u više su se govora oprostili franjevci i vjernici s kojima je pastoralno surađivao i djelovao.

frabožosprovod 4