Tuesday, May 22nd

Last updateMon, 21 May 2018 7am

BULIĆ: Proslavljen blagdan svetog Antuna pustinjaka

bulić17003

Sveti Antun pustinjak, nebeski zaštitnik sela Bulić koje se pripada župi Lišane, proslavljen je u utorak 17. siječnja misnim slavljem u crkvi svetog Antuna pustinjaka. Euharistijsko slavlje uz mali broj vjernika ,zbog velike hladnoće i orkanske bure,predvodio je župnik fra Luka Banić. Svečanom slavlju pridonijelo je čuveno crkveno pučko pjevanje tradicionalne "vukšićke mise" ,mješovitog crkvenog zbora iz Vukšića.

 

"Sv Antuna krijepila je Božja milost i ostao je pobjednik. Uči nas da budemo ponizni,jer Bog se oholima protivi a poniznima daje svoju milost. Svi moramo paziti na tri izvora napasti:vlastito tijelo,Sotona i pokvareni svijet oko nas. Neka nam sv Antun bude uzor i primjer, kako voditi borbu protiv Sotone i zla,te kako ići Božijim putem prema sretnoj vječnosti "-rekao je između ostalog u propovijedi fra Luka Banić.

bulić17002

Crkva sv Antuna pustinjaka u Buliću podignuta je g. 1892.-94. na temeljima srednjovjekovne crkve sv. Kate, koja je oko g. 1727. promijenila titular u sv. Ante. . Najnovija obnova počela je 1988. godine. Srušen je zvonik na preslicu i pred sam Domovinski rat podignut novi. Crkva je u Domovinskom ratu do temelja porušena , oba zvona su odnešena. God. 1999. započela je na istom mjestu izgradnja nove crkve, zvonika sa novim zvonima , dovršena je 2003.g.

Ispred crkve sv Antuna 2013.g. postavljeno je poprsje don Petru Nakiću, poznatom svjetskom graditelju crkvenih orgulja koji je rođen u Buliću.Na kraju mise župnik fra Luka Banić zahvalio je svim vjernicima koji su sudjelovali u svečanoj misi. Domaćini Bulićani, nakon mise zapalili su svijeće na grobovima svojih najmilijih a svetkovanje nebeskog zaštitnika, zajedno sa mnogobrojnim gostima nastavila se po obiteljima, uz bogati blagdanski stol.

Tekst i foto: Marko Ledenko-Mane

bulić17001