Saturday, Dec 16th

Last updateFri, 15 Dec 2017 10pm

VRPOLJE: Proslavljen Dan posvećenog života

dan posvecenog zivota17 4

Dan posvećenoga života u Šibenskoj biskupiji obilježen je u nedjelju 29. siječnja u biskupijskom marijanskom svetištu Vrpolju. Susret koji je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić započeo je blagoslovom svijeća i procesijom prema nedavno postavljenom kipu Gospe od okova. Pred kipom redovnici su molili krunicu, a nakon krunice u crkvi bio je prigodni nagovor koji je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić. Na slavlju je bio i umirovljeni biskup Ante Ivas.

 

dan posvecenog zivota17 1

U nagovoru biskup Tomislav Rogić aktualizirao je poruku lika starca Šimuna kojeg prikazuje evanđelje Svijećnice. „Šimun pred nas postavlja pitanja: Koja to svjetla slijedimo? Izgubimo li pokatkad nadu? Znademo li gdje ćemo ju istinski obnoviti? Ma, koje je to pravo svjetlo mojega života? Možemo pitanje postaviti i drugačije: Koja je najsvjetlija točka, događaj, čin, misao mojega života?“, zapitao je šibenski biskup.

dan posvecenog zivota17 2

Redovnike i redovnice pozvao je da uđu u duh blagdana Prikazanja Gospodinova koji starca Šimuna pruža za uzor ustrajnog tragača za svjetlom, kao uzor bogobojazna čovjeka zagledana u svjetlo i nadu spasa, koji u Hramu mjestu susreta s Bogom, traži odgovore na životna pitanja i ne odustaje! „Šimun je radostan jer su mu molitve uslišane. «Sad otpuštaš slugu svoga Gospodaru, u miru». Drugim riječima. Sad mogu i umrijeti. Bog me je čuo, uslišane su mi molitve, ostvario sam svoje poslanje – razmišlja i moli starac Šimun“, kazao je biskup Rogić.

dan posvecenog zivota17 3

„Što je ljepše nego osjetiti da ti je život ispunjen, da si ostvario plan koji ti je Bog namijenio, da s mirom napuštaš ovaj svijet i ulaziš u radost Gospodnju. Ne osjetimo li i mi to barem ponekad, ako smo ispunili zadaće koje su bile stavljene pred nas. Ili onda kad znamo da smo iz čiste ljubavi, bez interesa, drugome učinili dobro, pomogli, utješili, ohrabrili ili nekoga na pravi put uputili. To zapravo znači biti prikazan, posvećen pa i žrtvovan Bogu. To može ostvarivati i svaki kršćanin u svom životu, ako dopusti da ga vodi svjetlo Kristovo, ako ne gubi nadu i ustraje u molitvi, ali na to smo pozvani posebno mi – posvećena života Bogu!“, kazao je biskup Tomislav Rogić.

dan posvecenog zivota17 5

„Na nama je izbor: živjeti kao djeca svjetla, ići za Isusovim primjerom ljubavi i žrtve ili pobjeći u mrak grijeha, dati se zarobiti prolaznim vrijednostima kratkoga sjaja. Nadahnimo se na ovom događaju našega spasenja. Budimo u molitvama ustrajni poput Šimuna, jaki u nadi poput tog starca koji je držao Spasitelja u rukama. Isus se i nama daruje u svetoj euharistiji. Primamo ga ne samo na ruke, nego i u svoje srce, svoje živote da nam bude suputnik - svakodnevni. Neka ondje zauvijek vlada njegovo svjetlo i ne moramo se bojati nikakvog mraka.“, zaključio je biskup.

dan posvecenog zivota17 6

 

dan posvecenog zivota17 7

 

dan posvecenog zivota17 8

 

dan posvecenog zivota17 9

 

dan posvecenog zivota17 10

 

dan posvecenog zivota17 11

 

dan posvecenog zivota17 12