Tuesday, May 22nd

Last updateMon, 21 May 2018 7am

ŠIBENIK - SV. FRANE: Trogodišnja priprava za proslavu 50. godina od kanonizacije sv. Nikole Tavelića

odbornt17001

Pedeset godina od kanonizacije prvog hrvatskog svetca svetog Nikole Tavelića obilježit će se 2020. Tim povodom u ponedjeljak 27. veljače u svečevom nacionalnom svetištu, šibenskom samostanu sv. Frane održana je konstituirajuća sjednica organizacijskog i izvršnog odbora proslave. Na tiskovnoj konferenciji koja je održana nakon konstituirajuće sjednice, medijima je predstavljen jubilej.

 

Pred Šibenskom biskupijom, Crkvom u Hrvata i hrvatskom javnosti tri su godine priprave za proslavu 50. obljetnice kanonizacije sv. Nikole Tavelića, kazao je rektor Nacionalnog svetišta svetog Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić. Dogovorili smo okvirno, počevši sa ovom godinom organiziranje nekoliko manifestacija od znanstvenog simpozija i teoloških tribina, preko hodočašća do umjetničke kolonije slikara na svečevu temu. Razmišlja se i o podizanju spomenika sv. Nikoli Taveliću, istaknuo je fra Ivan Bradarić. Ukazao je i na tri hodočašća koja bi se organizirala: Hodočašće u Svetu Zemlju bilo bi u organizaciji Šibenske biskupije, hodočašće pod nazivom „Nikolinom Bosnom“ organizirale bi franjevačke zajednice, a razmišlja se i zahvalnom hodočašću u Rim koje bi bilo na samu obljetnicu 21. lipnja 2020. Uz ova hodočašća planirana su i hodočašća u svečevo nacionalno svetište u Šibenik i to pojedinih Biskupija, redovničkih zajednica i ostalih skupina vjernika, kazao je fra Ivan Bradarić.

odbornt17002

Šibenski biskup Tomislav Rogić naglasio je da je odbor na prvoj sjednici tek prikupio i u naredno vrijeme konkretizirat će se ono što je od programa ostvarivo. Obilježavanje bi htjeli prenijeti i na nacionalnu razinu stoga ćemo Hrvatskoj biskupskoj konferenciji predložit da 2020. godinu cijelu proglasi godinom Nikole Tavelića, kazao je biskup Rogić.

Provincijal provincije franjevaca konventualaca fra Josip Blažević dodao je kako je Nikola Tavelić neopravdano zapostavljeni svetac te da se o njemu općenito vrlo malo zna, iako je upravo on prvi hrvatski kanonizirani svetac. Stoga je predstojeća proslava izazov i nudi mogućnost da se kao nacija predstavimo svijetu s ovim svecem koji ima puno toga za reći suvremenom čovjeku, kazao je provincijal Blažević.

odbornt17003

Predsjednik Organizacijskog odbora je šibenski biskup Tomislav Rogić. U odboru je gradonačelnik grada Šibenika Željko Burić, fra Ivan Bradarić, rektor Nacionalnog svetišta svetog Nikole Tavelića, fra Josip Blažević, provincijal Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, fra Joško Kodžoman provincijal Provincije Presvetog Otkupitelja; sestra Nevenka Grgat, franjevka od Bezgrešne, fra Ljudevit Maračić, fra Augustin Kordić, vikar samostana sv. Frane, don Krešimir Mateša, katedralni župnik, fra Žarko Relota, gvardijan samostana sv. Frane Split;, saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, Ivo Kronja, voditelj tiskovnog ureda šibenske biskupije, Milica Bilušić, pročelnica upravnog odjela za proračun i financije Šibensko-kninske županije.

U Izvršnom odboru su: mons Marinko Mlakić, Generalni vikar šibenske biskupije, fra Ivan Bradarić, rektor svetišta, fra Tomislav Glavnik, tajnik provincije OFMConv, fra Filip Milanović Trapo, župnik župe Gospe vanka grada, saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, Ivo Kronja, voditelj tiskovnog ureda šibenske biskupije te Mladena Baran Jakelić, pročelnica Ureda gradonačelnika Grada Šibenika.