Monday, May 21st

Last updateFri, 18 May 2018 7am

ŠIBENIK - KATEDRALA: Misno slavlje na Pepelnicu predvodo je biskup Rogić

pepelnica17003

Misno slavlje sa obredom pepeljanja na Čistu srijedu ili Pepelnicu u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, 1. ožujka predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz biskupa je koncelebrirao katedralni župnik don Krešeimir Mateša i umirovljeni biskup Ante Ivas.

 

U homilji biskup Tomislav Rogić naglasio je kako su tri elemanta korizmenog vremena. Prvo je da se vjernik se trudi sebi predočiti koliko je Spasitelj za nas trpio. Zbog toga u korizmi na poseban način molimo pobožnost Križnoga puta i pratimo Spasitelja u njegovoj muci. Upravo zbog toga postoji sveto vrijeme korizme – razmatranje Isusove muke – njegove spremnosti da se do kraja žrtvuje za nas. Ne može nas to ostaviti ravnodušnim, pogotovo ako smo iskusili da se ljubav žrtvom dokazuje. Volim onoliko koliko sam se spreman žrtvovati. Korizma stoga nije poziv ne besmislenu patnju, trapljenje, žrtvu, nego uvijek novo otkrivanje koliko je moja ljubav prema Bogu jaka. Čega sam se spreman odreči kako bih Boga više ljubio.

pepelnica17001

Drugi element korizmenog vremena kako je biskup Rogić istaknuo, odricanje je . Mogli bismo reći u korizmi se odricanjem učimo ljubiti – nesebično i dragovoljno. To je posve drugačija slika ljubavi od one koju su ovih dana oko Valentinova, na sve moguće načine, pokušali komercijalizirati razni trgovci. Odricanje čisti naš pogled na život i skreće nam pozornost na one koji se gotovo nemaju čega odreći jer su u velikoj oskudici. Mi im možemo pomoći i život učiniti ljepšim. I sami ćemo tada biti ispunjeni radošću kakva se ne može kupiti, kazao je biskup Rogić.

pepelnica17002

Kao treću oznaku korizme istaknuo je pokoru. Tko se to može pred Bogom pohvaliti svojim savršenstvom i da u ničemu više ne može napredovati, rasti, usavršiti se. Ili rečeno drugačije – tko je to bez grijeha da od Boga ne bi trebao moliti oproštenje? Svi se imamo za što pred Bogom kajati. Nije dobro ispitivati tuđu savjest, nego svoju. Nije se dobro ni uspoređivati jer svako će osobno stati pred Božje lice. Kad se molimo za neku našu potrebu, kad od Boga molimo neku milost spremni smo – da bi to dobili – i na žrtvu i na molitvu. No danas se sve češće zaboravlja da smo kao vjernici pozvani činiti pokoru za svoje i tuđe grijehe. To smijemo. Izabrati pokoru koju ću pred Bogom u tajnosti činiti kako bi svoje srce ili srce nekog subrata pored sebe obratio na pravi put. Pokora ima svoje mjesto i kao naša zadovoljština Bogu za grijehe.

pepelnica17004

Na jedno si pitanje na početku korizme moramo dati odgovor. Želim li ja psotati bolji? Da li sam došao do toga da mi je potrebno obratiti se? Neka nam ove korizme ne bude teško moliti, činiti pokoru, odreći se poneke stvari kako bi i mi iskazali ljubav drugima, a ponajviše onima koji su potrebniji od nas. Neka ova korizma bude – ne samo odricanje – ovoga ili onoga – neka ova korizma bude vježbanje dobrote, velikodušnosti, svladavanja – da ne skačemo na svaki mali nesporazum. Neka nam Božja ljubav prema nama - bude motivacija, poticaj da učinimo svijet mrvicu boljim, uvijek mjenjajući najprije sebe sama, zaključio je biskup Rogić.

pepelnica17006