Wednesday, Jan 17th

Last updateMon, 15 Jan 2018 11am

ŠIBENIK: U središu rekolekcije izlaganje biskupa Rogića na temu muke iz evanđelja svetog Mateja

rekolekcija0317002

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 15. ožujka u zgradi sjemeništa u Šibeniku. Tema rekolekcije bila je „Raspeta ljubav – razmatranje Isusove muke po Matejevu evanđelju“. Izlaganje je imao šibenski biskup Tomislav Rogić. Meditaciju koja je bila u sklopu molitve Srednjeg časa imao je upravitelj župe Šubićevac fra Josip Repeša.

 

Šibenski biskup Tomislav Rogić, svećenicima slično kao i vjernicima na prošlotjednoj tribini u Vodicama, približio je ulomak iz Matejevog evanđelja koji govori o Isusovoj smrti na križu. Prije toga rastumačio je pojam saveza sa Gospodinom kroz ulomke iz Starog zavjeta.

U Matejevom izvještaju o muci u središtu je rečenica: „Od šeste ure nasta tama po svoj zemlji – do ure devete“. Paralela sa ovom rečenicom nalazi se u Knjizi izlaska gdje se govori o deset zala koja su pogodila egipćane, a koja su uvjerila faraona da pusti Izraelce u obećanu zemlju. U Knjizi izlaska deveto zlo je tama , a deseto je smrt prvorođenaca. Na kalvariji je poruka da po smrti Božjeg prvorođenca čovjek je oslobođen tame i otvoren mu je put u obećanu zemlju, a to je vječni život sa Bogom, poručio je biskup Tomislav Rogić.

rekolekcija0317001