Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Friday, Jul 20th

Last updateMon, 16 Jul 2018 11am

ŠIBENIK - KATEDRALA: Biskup Ante Ivas obilježio dvadeset godina od biskupskog ređenja

ivas009

Prigodom svetkovine svetog Josipa, u ponedjeljak 20. ožujka umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas predvodio je misno slavlje u katedrali svetog Jakova u Šibeniku. Tom prigodom obilježio je dvadeset godina od biskupskog ređenja. Uz biskupa Ivasa koncelebrirao je šibenski biskup Tomislav Rogić koji je i održao prigodnu homiliju.

 

ivas001

Svetog Josipa slavimo jer je bio čovjek vjere. Zato što je imao beskrajno povjerenje u Boga i bio do kraja otvoren Božjoj providnosti. U svakom novom životnom problemu, kad se - što više - radilo o pitanju života i smrti u bijegu pred Herodovim bijesom, on nije pun pitanja, ne kuka nad svojom sudbinom, ne problematizira i ne izbjegava izvršiti što se od njega traži. Svoj život stavlja u ruke Božje, strpljivo i samozatajno izvršava volju Božju. Živi da bi ispunio zadaću koja mu je povjerena, poručio je u homiliji biskup Tomislav Rogić.

Od Svetoga Josipa imamo toliko toga naučiti. Njega nasljedovati značilo bi pobijediti današnji životni tempo koji nas svih guši svojom brzinom. Njega nasljedovati znači iznova pronaći zadovoljstvo u pozivu koji smo izabrali bez obzira o kojem se pozivu radilo. Živjeti poput Josipa značilo bi smoći snage susresti svekolike životne probleme i rješavati ih iz vjere, s trudom i radom, ali predavajući ishod našeg truda u Ruke Božje, istaknuo je biskup Rogić.

ivas003

Vjernicima je približio i vrijeme biskupske službe svog predhodnika biskupa Ante Ivasa. - Pred 20 godina na blagdan sv. Josipa, u ovoj katedrali sv. Jakova, naš sadašnji biskup u miru, mons. Ante, bio je zaređen za biskupa šibenskog. Vrijeme leti i samo on bi nam mogao pričati što je sve tada osjećao, pred kakve je zadatke bio stavljen. Zaštitnik mu postade sv. Josip - čovjek vjere i Božjih planova. Nakon blagopokojnog biskupa Srećka Badurine, trebalo je nastaviti projekte obnove u ratu porušenih crkava. Valjalo je obnoviti redoviti pastoral u poharanim župama koje su bile okupirane i u koje se pomalo vraćao život. Gledati unaprijed pod vidom novih prilika i migracija stanovništva, raseljavanja i naseljavanja. Predvidjeti u budućnosti nove župne zajednice i graditi nove crkve. Hrabro, prije 10 godina, iskoračiti u nepoznato i pokrenuti projekt Katoličke osnovne škole sa željom iskrenog duhovnog rasta i vjerskog odgoja novih generacija. Pa do izgradnje novog Dječjeg vrtića Hosana i javljanja na natječaj za izgradnju Interpretacijskog centra - muzeja za šibensku katedralu. – kazao je biskup Tomislav Rogić.

ivas004

Naglasio je kako je biskup Ivas bio više od deset godina predsjednik Odbora za mlade Hrvatske biskupske konferencije. U to vrijeme pokrenut je jedan novi pastoral na razini cijele Domovine koji svoj vrhunac doživljavan Nacionalnim susretima hrvatske katoličke mladeži, od koiih ie nezaboravan susret 2004. organizirao kao domaćin, u Šibeniku, a jubilarni deseti bit će za mjesec dana u Vukovaru. Uza sve to, nadahnuto progovarati hrabru riječ koja tumači Sveto pismo i u datim trenucima našeg naroda: odgaja i kori, potiče i hrabri, katkada opjevava uspone i padove, povijest i sadašnjost novih izazova našega društva i Domovine, poručio je biskup Rogić.

ivas006

Dao nam Bog, po svojoj velikoj milosti, duha Josipova, svima nama i našem slavljeniku biskupu Anti, da uzmognemu ustrajati na putu vjere i pouzdanja, na put samoprijegora i samozataje, na putu čuvanje obitelji, pa da onda i po nama u današnjem vremenu Bog uzmogne činiti velika djela. Tada će svanuti nova zora i našem Hrvatskom narodu. Ako još ne znamo što to znači predati se u Božje ruke, učimo to od sv. Josipa. I još nešto - Sv. Josip predstavlja sveca koji ispituje glas savjesti. On od Boga traži - pita, što mu je činiti. Molimo se sv. Josipu da nam isprosi tu milost da se uvijek u životu ravnamo za glasom savjesti, da ga jasnije čujemo, slušamo i poslušamo. To je garancija sretnijeg i mirnijeg života, zaključio je homiliju šibenski biskup.

ivas005

ivas007

 

ivas008

ivas010

 

ivas011