Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Monday, Jul 16th

Last updateMon, 16 Jul 2018 11am

ŠIBENIK - KATEDRALA: Oratorijski zbor crkve svetog Marka izveo "Golgotu"

golgota

Prvoga dana manifestacije Dani kršćanske kulture u Šibeniku 1. travnja u šibenskoj katedrali Sv. Jakova izvedena je "Golgota", jedan od najljepših uradaka duhovne lirike. Izveli su je Oratorijski zbor crkve Sv. Marka u Zagrebu "Cantores sancti Marci", za orguljama je bio Pavao Mašić, a dirigirao je Jurica Petar Petrač. Otvarajući manifestaciju, šibenski biskup Tomislav Rogić pozdravio je izvođače, rekavši da su Dani kršćanske kulture u Šibeniku započeli ujutro Biskupijskim susretom obitelji u Vrpolju. Istaknuo je kako je izvedba "Golgote" „uvod koji će nas dovesti do vazmenog otajstva".

 

Na stihove Silvija Strahimira Kranjčevića "Golgota", skladatelj Antun Tomislav Šaban u cijelosti je poštovao tekst pjesme, uglazbivši ga u sedam stavaka bez preinaka. Orguljske dionice za koje je zaslužan orguljaš Pavao Mašić nadilaze u djelu ulogu same glazbene pratnje, čime se dodatno obogatio glazbeni izraz. Po završetku izvedbe izvođačima je uime svih okupljenih čestitao katedralni župnik don Krešimir Mateša te je ujedno najavio ostale događaje Dana kršćanske kulture.