Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Friday, Jul 20th

Last updateMon, 16 Jul 2018 11am

ŠIBENIK - KATEDRALA: Održan koncert "Hosana Davidovu sinu - murterski napjevi od Cvjetnice do Uskrsa"

koncertmurter17003

U sklopu kulturne manifestacije Dani kršćanske kulture u utorak 4.travnja u katedrali svetog Jakova održan je koncert "Hosana Davidovu sinu - murterski napjevi od Cvjetnice do Uskrsa" pivača župnog pjevačkog zbora sv. Mihovila iz Murtera.

 Otok Murter, kao i cijela južna Hrvatska, obiluju bogatstvom autohtonih korizmenih pučkih napjeva i svrha ovog i sličnih koncerata je to veliko, još uvijek živo i sačuvano sakralno-kulturno bogatstvo predstaviti javnosti i sačuvati ga od zaborava.

koncertmurter17001

Koncert je započeo napjevima Cvjetnice "Hosana Davidovu sinu" i "Slava, čast i hvala Ti", Slijedilo je Sveto trodnevlje. U dijelu koncerta posvećenom Velikom četvrtku posebno se istaknuo "Gospin plač". Veliki petak obilježila je "Muka" po Ivanu, poklon križu, a posebno dojmljiva bila je procesija s različitim napjevima. Velika subota protekla je u uskrsnom bdjenju. Uslijedio je dio posvećen Uskrsu u kojem je otpjevana pjesma "Zahvaljujte Gospodinu jer je dobar".

koncertmurter17002

Na kraju koncerta pučki pivači pozdravljeni su dugotrajnim, a prigodno se obratio šibenski biskup Tomislav Rogić. Zahvaljujem vam na ovoj izvedbi. Koncertom ste nas proveli kroz Veliki tjedan, a jednako tako i kroz povijest obreda jer ste sačuvali napjeve. Hvala vam na upornosti i čuvanju baštine, poručio je murterskim pivačima biskup Rogić.

koncertmurter17004