Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Monday, Jul 16th

Last updateMon, 16 Jul 2018 11am

KATEDRALA SV. JAKOVA DOBIVA INTERPRETACIJSKI CENTAR

unnamed

Šibenska biskupija je u mjesecu rujnu 2016. dobila rješenje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije kojim su joj odobrena bespovratna sredstva iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za Integrirani program „Civitas sacra“ – unaprjeđenje turističke ponude Šibenika temeljene na valorizaciji kulturne baštine katedrale sv. Jakova i palače Galbiani.

 

Ukupna vrijednost projekta je 36.380.859,92 HRK, od čega je 30,911.666,34 HRK bespovratnih sredstava iz fondova EU, dok će ostali iznos osigurati Šibenska biskupija.

Kroz projekt će se urediti Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova koji će biti smješten u palači Galbiani. Radovi na palači Galbiani su započeli u mjesecu prosincu 2016., a u ožujku 2019. Interpretacijski centar bi trebao otvoriti svoja vrata za građane Šibenika kao i za sve turiste koji će posjetiti „Krešimirov“ grad. Radove na palači Galbiani izvodi tvrtka NEIR iz Splita. Budući da je palača Galbiani zaštićena kao kulturno dobro izvođenje radova nadziru konzervatori iz područnog konzervatorskog odjela.

Interpretacijski centar će u svojim izložbenim prostorima prezentirati niz umjetnina i eksponata iz bogate riznice Šibenske biskupije i katedrale sv. Jakova. Kroz projekt će se urediti i jedan prostor kongresnog kapaciteta s višenamjenskim karakterom. Opremit će se i izložbeni prostor u kojem će lokalni umjetnici imati priliku prezentirati vlastita umjetnička djela. Otvorit će se i suvenirnica koja će biti tematski uređena u skladu s Interpretacijskim centrom.

Kroz projekt će se također urediti dječje igralište na rivi u blizini katedrale na kojem će se postaviti sprave za djecu te solarno stablo. U katerdali sv. Jakova promijenit će se postojeće dotrajale klupe, te će se na početku stubišta koje vode do katedrale postaviti Internetsko prezentacijski totem koji će omogućavati besplatni wi-fi signal. U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Šibenika postavit će se nove signalizacijske ploče na prilazu gradu kao i u samoj gradskoj jezgri.

Završetkom projekta Grad Šibenik će biti obogaćen za reprezentativno izdanje kakvo i zaslužuje katedrala sv. Jakova o čijoj vrijednosti kao kulturnog dobra najviše govori činjenica da ju je UNESCO uvrstio na popis zaštićene svjetske baštine.