Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Monday, Jul 16th

Last updateMon, 16 Jul 2018 11am

Susret s autoricom Nevenkom Nekić u Šibeniku

42144

Po završetku drugoga dana Kvaranta ora, u četvrtak 6. travnja, euharistijsko slavlje i prigodnu homiliju u šibenskoj katedrali slavio je don Darko Poljak, župnik župe sv. Jakova u Marini. Program je nastavljen susretom s autoricom Nevenkom Nekić u biskupskoj dvorani. Nevenka Nekić predstavljena je i kao scenaristica s 56 dokumentarnih filmova iz kulturne baštine hrvatskoga naroda i kao književnica.

 

Najprije je prikazan njezin dokumentarni film „Kraljica Jelena". Kraljica koja je bila omiljena u hrvatskom narodu i poznata kao Jelena Slavna. Arheolog don Frane Bulić godine 1898. pronašao je pokraj današnje solinske crkve Gospe od Otoka temelje negdašnje starohrvatske bazilike, a u njezinu predvorju sarkofag i nadgrobni natpis kraljice Jelene, razbijen u devedeset komada. Don Frane Bulić rekonstruirao je, uz veliku pomoć Josipa Barača i dr. Ivana Križanića na sarkofagu uklesani latinski epitaf, koji glasi: „U ovom grobu počiva glasovita Jelena koja je bila žena kralju Mihajlu, a majka Stjepana kralja. … Gle, ovo je ona koja je za života bila majka kraljevstva, a zatim postala majkom siročadi i zaštitnicom udovica. Ovamo pogledavši, čovječe reci: Bože smiluj joj se duši!"

Nakon dokumentarnog filma autorica Nekić predstavila je svoju knjigu „Hrvatske heroine". U knjizi je predstavljeno četrnaest ženskih likova koje su izdvojene iz tisućljetne povijesti našeg naroda. Nastala je na temelju istraživanja u različitim arhivima, a sam odabir likova započet je snimanjem dokumentarnih filmova o pojedinim ženama koje su imale kulturno-povijesni značaj. Heroine koje su predstavljene obuhvaćaju razdoblje od Kraljice Jelene do Ivane Brlić Mažuranić. Predstavljene žene predstavljaju različite segmente društva: političke snage (kraljica Jelena, kraljica Katarina Kosača, Katarina Zrinski), junakinje (Jelena Zrinska), obrazovane žene (Ivana Brlić Mažuranić, Anica Bošković), mitske junakinje (Mila Gojsalić, Diva Grabovčeva) i umjetnice (Dora Pejačević, Slava Raškaj). Autorica je istaknula kako je Bog bio sastavni dio života svake od likova iz knjige. Posvjedočila je kako je Duh Sveti vodio nju kao autoricu u pisanju scenarija i novela pri opisivanju likova koji su branili identitet hrvatskog naroda.