Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Friday, Jul 20th

Last updateMon, 16 Jul 2018 11am

ŠIBENIK - KATEDRALA: Biskup Tomislav Rogić predvodio Misu posvete ulja

misaposveteulja17019

Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 13. Travnja u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz biskupa koncelebrirao je umirovljeni biskup Ante Ivas, te svi dijecezanski i redovnički svećenici koji djeluju na području Biskupije. Svećenici su preko slavlja obnovili svoja svećenička obećanja dana u trenutku ređenja.

 

misaposveteulja17001

misaposveteulja17002

„Ova sveta misa, na Veliki četvrtak, misa posvete ulja bolesničkog pomazanja i ulja svete krizme posebna je prilika da se i vidljivo ostvari naše zajedništvo prezbiterija Šibenske biskupije, kao i po katedralama diljem svijeta, zajedništvo sakramenata koji će se tim uljima slaviti diljem biskupije“ , poručio je u homilji biskup Tomislav Rogić.

misaposveteulja17004

Naglasio je kako je na Veliki četvrtak Isus Krist ustavovio Sveti red. „Učinio nas je svojim svećenicima i pomazanicima, dao nam udjela u vršenju njegove spasonosne službe: naviještanja, posvećivanja i upravljanja. Ovo je taj dan kada se želimo prisjetiti, zastati i osvijestiti – od svakodnevne rutine –koliko nam je dostojanstvo darovano, koliko nas je Bog htio imati sebi blizu, koliko povjerenje nam je darovano i odgovornost“ .

misaposveteulja17005

Šibenski biskup svećenicima je preporučio da ostanu i rastu u iskustvu Božje blizine! „Svjesni smo zahtjevnosti i poteškoća ostati u Božjoj blizini. Svijet i vrijeme u kojem živimo kao da želi zatrpati čovjeka, pa onda i svećenika. Ponuda svih vrsta na pretek. Tehnološka dostignuća koja toliko pomažu, a onda čovjeka zarobe i otuđe. Napast zatvaranja u svoj mali svijet u kojem me drugi neće raniti ili mi smetati. Brojnost zadaća i potreba koje se vide na svakom koraku, a mi ograničenih snaga. Nametnuta brzina života i događanja koja onda uvjetuje površnost i rutinu. Doista nam treba ovaj dan i ova sveta misa, ali i tolike druge prilike da zastanemo, da se ogledamo oko sebe i u sebe, s našim Isusom Kristom, gledajući da nismo možda otišli, udaljili se iz njegove blizine. Kako je često i uporno govorio jedan propovjednik, gotovo u svakoj propovjedi: Ako je Bog na prvom mjesto, onda je i sve drugo na svom mjestu“.

misaposveteulja17009

misaposveteulja17013

Posveta ulja, doziva u našu sadašnju stvarnost sva ona značenja pomazanika, kazao je biskup Rogić. „Obilježeni pomazanjem Svetoga reda zadobili smo milosti Božje potrebne našoj službi. Slikovitost ulja kojeg koža upija daje prikazati onu nevidljivu stvarnost darova Božjih za sve dane našeg svećeništva. Valja se vraćati na taj izvor milosti“.

misaposveteulja17014

Vjernike je potaknuo da mole za svoje svećenike. „Za njihovu revnost i ustrajnost. Molite za nova svećenička zvanja u cijeloj Crkvi i u našoj Šibenskoj biskupiji. Po brojnim i revnim svećenicima lako će narod prepoznati put u Božju blizinu, u radost života i ustrajnost u kušnjama. Neka nam dobri i svemogući Bog udjeli milost Radosnih navjestitelja i velikodušnih posrednika svake milosti Božje. Neka se u obiteljima moli za zvanja da srca roditelja ne budu sebična i sprječavaju duhovni poziv. Naprotiv, neka u tome vide i dožive neizmjerni Božji blagoslov“, zaključio je biskup Rogić.

misaposveteulja17017

 

misaposveteulja17020

 

misaposveteulja17021

 

misaposveteulja17022

 

misaposveteulja17024

 

misaposveteulja17025

 

misaposveteulja17027