Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Friday, Jul 20th

Last updateMon, 16 Jul 2018 11am

ŠIBENIK - KATEDRALA: Misa večere Gospodnje

mvg17005

Misu Večere gospodnje na Veliki četvrtak 13. travnja, u katedrali svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz biskupa su koncelebrirali katedralni župnik i kanonik don Krešimir Mateša, bolnički kapelan fra Mate Topić, te umirovljeni biskup Ante Ivas. Nakon homilije biskup je oprao noge dvanaestorici bratima katedralne bratovštine. Po završetku pričesti prenio je posvećene hostije na pokrajnji oltar šibenske katedrale, te se zadržao sa vjernicima u meditaciji i molitvi. Slavlje je pjevanjem uveličao Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandre. Za orguljama je bio Nikola Lovrić Caparin.

 

mvg17001

mvg17004

U homiliji biskup Tomislav Rogić vjernicima je približio osobe koje su bile za pashalnim stolom posljednje večere. „Isus svjesno ide ka ispunjenju svoga poslanja. Duša mu je nasmrt žalosna. Ide ususret svojoj muci. Uskoro će doživjeti izdaju jednog svog učenika, a potom će se i ostali razbježati. Uslijedit će sudski procesi pred Pilatom, Herodom, pred velikim vijećem Jeruzalema, ali Pismo veli: Isus je znao da je od Boga izišao i da k Bogu ide! Petar zaklinje se u vjernost koja doskora neće izdržati ni pred upitom sluškinje. Juda čeka kad će krenuti u svoj izdajnički pohod za 30 srebrenjaka, a okrunit će ga lažnim poljupcem. Ostali apostoli, puni nerazumijevanja što se to zbiva, pa došli su slaviti najveći blagdan Pashu. Umjesto radosnih pjesama i psalama osjećaju da se sve mijenja. Sustižu ih događaji za koje nisu spremni. Nisu ih očekivali“, poručio je biskup Rogić.

mvg17006

mvg17007

Naglasio je kako je Isus dao posljednje upute apostolima kako da nastave živjeti, što da čine, kako da nastave njegovo djelo. Kao prvu zapovijed dao im je zapovijed ljubavi. „Ljubite jedni druge, po tome će vas prepoznati da ste moji učenici. Pokazuje im konkretnim znakom što to znači: pere učenicima noge! Rječitije im nije mogao dokazati da su pozvani služiti jedni drugima. Poziva ih na poniznost, prepoznavanje potreba jedni od drugih. Budite zajedno – budite jedno!“, kazao je šibenski biskup.

mvg17008

mvg17009

Naglasio je kao je Isus na Veliki četvrtak uspostavio Euharistiju i osnovao svećenički red. „Događaj Božjeg spasenja, jedne jedincate Kristove žrtve, traje kroz povijest po euharistiji i mi sudjelujemo u njemu. To večeras slavimo, u to se svojom pobožnošću i sabranošću uključujemo. Otkrijmo večeras izvor našega spasenja. Učvrstimo svoje zavjete i predajmo Bogu sve svoje sumnje i stranputice da nas njegova krv očisti i spasi, učini dostojnima Uskrsnog jutra i konačnog susreta s Njim!“ zaključio je biskup Tomislav Rogić.

mvg17010

 

mvg17011

 

mvg17012

 

mvg17013

 

mvg17014

 

mvg17003