Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Friday, Jul 20th

Last updateMon, 16 Jul 2018 11am

ŠIBENIK - KATEDRALA:Obredi Velikog petka

avel.pet17021

Obrede Velikoga petka u šibenskoj katedrali svetog Jakova 14. travnja predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić uz sudjelovanje umirovljenoga biskupa Ante Ivasa katedralnog župnikka don Krešimira Mateše, bolničkog kapelana fra Mate Topića i tajnika don Roka Glasnovića. Nakon prostracije i šutnjom iskazane počasti Kristu umrlom na križu za spas svijeta, uslijedila je služba čitanja i pjevanje Muke, koju je otpjevao Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandre gdje se kao solista iskazao Rafael Lovrić Caparin. Prije ljubljenja križa koje je pratilo pjevanje tradicionalne tužaljke „Puče moj“ i obreda pričesti, uslijedila je homilija koju je izrekao biskup Tomislav Rogić.

 

avel.pet17

 

avel.pet17002

"Na današnji dan muke i smrti Kristove zapravo bi trebalo posve utihnuti i šutjeti. Svaki bi govor trebao stati pred tajnom raspetog Božjeg Sina i njegove smrti na križu. Bog je ušao u ljudsku patnju, Bog je patnju preuzeo na se. Postao je trpeći Bog!", poručio je šibenski biskup.

avel.pet17003

avel.pet17005

Naglasio je kako je Bog izabrao križ da omekša ljudsko srce. "Prikovan čavlima Krist je jednom zauvijek otvorio svoj zagrljaj za svakog čovjeka. Viseći na križu zauvijek je raširio svoje ruke da primi k sebi svakoga od nas. I kao da ih je upravo zato dao čavlima prikovati da se nikada više za nikoga taj zagrljaj Božje ljubavi ne zatvori, nego da uvijek bude otvoren primiti bilo koga tko traži Božje spasenje. Nadalje, poručuje nam da nas je Bog odlučio spasiti po drvetu križa. Naši praroditelji, Adam i Eva, sagrješili su jedući sa zabranjenog drveta. Po tom drvetu oni su izabrali neposlušnost Bogu i stigli su ih: grijeh i smrt, a Isus bira poslušnost Bogu, prihvaća biti mučen po drvetu Križa da bi nam mogao darovati oproštenje, povratiti milost i život", poručio je biskup Rogić.

avel.pet17007

avel.pet17008

Kazao je kako je po drvu križa, kad je ljudskim očima Isus na križu izgledao posve nemoćan, Bog nam je pokazao svoju svemoć jer je od križa - koji je bio znak sramote, osude i najstrašnije smrti - učinio novi znak, znak ljubavi i spasenja. Od simbola najveće sramote i strahote Bog čini simbol ljubavi. Žrtvu pretvara u blagoslov. Bog od simbola najokrutnije smrtne osude čini simbol spasenja, sredstvo spasa po kojem čovjeku jednom zauvijek bivaju otvorena vrata u vječni život sa svojim Bogom Stvoriteljem - s Bogom koji nam se objavio kao Otac. Križ - sprava za mučenje - postaje znakom praštanja. Isus s križa oprašta razbojniku koji se kaje, a potom izgovara riječi koje se mogu razumijeti samo ako imamo na pameti ljubav Božju za čovjeka: “Oče oprosti im jer ne znaju što čine!” U smrtnoj boli, do karaja prezren i odbačen Krist nas uči praštati,", kazao je biskup Tomislav Rogić.

avel.pet17009

"Nemojmo samo odmahnuti rukom i reći: Isus je bio Bog pa je to mogao reči i učiniti, mi smo samo ljudi i nemamo te snage. Istina je da smo samo ljudi, slabi i nesavršeni, grešni i često nesposobni oprostiti i žrtvovati se za druge bez interesa, ali zato molimo upravo pod križem Gospodinovim, danas na Veliki Petak, da nam On s križa udijeli snagu prave ljubavi, spremnosti na žrtvu, herojsku milost i silu praštanja", zaključio je homiliju šibenski biskup.

Nakon obreda, po običaju šibenske katedrale vjernici su sudjelovali u procesiji sa križem oko šibenske katedrale. Obredi Velikog petka završili su pjevanjem psalma "Ispovidite se" i blagoslovom križem.

avel.pet17010

avel.pet17011

 

avel.pet17013

 

avel.pet17014

 

avel.pet17015

 

avel.pet17019

 

avel.pet17020

 

avel.pet17024

 

avel.pet17025

 

avel.pet17027

 

avel.pet17026