Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Friday, Jul 20th

Last updateMon, 16 Jul 2018 11am

BETINA: Smotra "Puče moj" okupila brojne pjevače i vjernike

pucemoj17

Smotra crkvenog pučkog pjevanja Šibenske biskupije «Puče moj» održana je u subotu 22. travnja u Betini, u župnoj crkvi svetog Frane. Riječ je o okupljanju koje je održano dvadeset treću godinu za redom, a koje je utemeljio šibenski biskup Ante Ivas za vrijeme obnašanja župničke službe u Zatonu. Manifestacija se prvih dvadeset godina održavala u župi Zaton, no u svrhu njezina populariziranja i na prijedlog župnika Zatona don Marka Gregića, prihvaćena je ideja da se organizira i u drugim župama. Prije dvije godine tako je organizirana u Jezerima, lani u Murteru, a sljedeće godine ostaje isto na otoku, u župi u Tisno.

 

pucemoj17001

pucemoj17002

Ove godine nastupili su uz domaćine zbor župe Betina nastupili su pjevači iz župa: Vodice, Tisno, Jezera, Prvić Šepurina, Krapanj – Brodarica, Zaton, Dubrava, Betina, Primošten, Mirlović, Pirovac, Skradin i Murter. Nastupile su i učenice Osnovne škole Vjekoslava Kaleba iz Tisnog, skupina pjevača iz župa Dubrava, Danilo, Bilice i Zaton; te Grkokatolička župa Pokrova Presvete Bogorodice iz Kričaka

pucemoj17003

pucemoj17004

Smotra u prvom redu želi sačuvati tradicionalno liturgijsko pučko pjevanje kao i dio naše kulturne baštine, koje je bilo ugroženo i ponegdje počelo padati u zaborav i nestajati. Želimo i ove godine pučke melodije, koje su vjekovima duboko prožimale vjernike tijekom godišnjih blagdana i slavlja, naročito tijekom korizmenih dana i Velikoga tjedna spasiti od zaborava, oživjeti i obnoviti i tako ih u što izvornijem obliku prenijeti na mlađi naraštaj vjernika, kazao je Ante Ježina voditelj pjevača iz Betine.

pucemoj17005

pucemoj17006

Na smotri "Puče moj" bili su i biskupi Tomislav Rogić i Ante Ivas. Kroz vaše pjevanje doživljavao sam kako je bilo u vašim župama kroz Veliki Tjedan i Uskkrs. To me je na poseban način ispunilo, kazao je biskup Rogić. Pokretač smotre "Puče moj" umirovljeni biskup Ante Ivas naglasio je kako je Crkva u hrvatskom narodu raspjevana Crkva. Korizma, Veliki tjedan i Uskrs zahvatili su dušu našeg naroda. Želio bih da ovo što smo večeras doživjeli utvrdi vjeru u uskrsnuće.

pucemoj17007

 

pucemoj17008

 

pucemoj17009

 

pucemoj17010

 

pucemoj17011