Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Friday, Jul 20th

Last updateMon, 16 Jul 2018 11am

ŠIBENIK: Don Stipe Perkov nagrađen nagradom Šibensko - kninske županije

donStipe001Svećenik Šibenske biskupije don Stipe Perkov dobitnik je godišnje nagrade Šibensko kninske županije. Nagradu je dobio za višegodišnji rad i iznimno značajan doprinos u kulturi i očuvanju kulturne baštine Šibenske biskupije i Šibensko-kninske županije. Nagrada mu je uručio šibensko kninski župan Goran Pauk , u srijedu 17. svibnja na svečanoj akademiji preko koje je obilježen dan Šibensko kninske županije.

 

donStipe002

U ime svih nagrađenih prigodno se obratio don Stipe Perkov. “Dužnost mi je zahvaliti Županiji, odnosno Odluci 24. sjednice Županijske skupštine o dodjeli deset nagrada i priznanja ovogodišnjim laureatima. Ugodno me iznenadila ta vijest, vjerujem i moje suslavitelje, jer se u današnje vrijeme rijetko čuje za nagrade i priznanja, puno više za pogrde i omalovažavanja, stvorio se, nažalost,negativistički mentalitet pun zavisti i ljubomore, te hrvatski jal. I zato hvala čelnicima Županije što promoviraju i nagrađuju, makar simbolično, pozitivna kretanja, događanja i uspjehe ustanova i pojedinaca u gradovima i selima Šibensko-kninske županije. S time stimuliraju stvaralaštvo, rad i napredak, ne samo svoj, već cjelokupnog društva u kojem žive i djeluju. Kamo sreće da nas je 100 a ne 10, vjerujem da ih i ima, neka budu strpljivi i ponizni, dok ne dođu na red. Laureat nije samo čast i priznanje već naporni i ustrajni rad ne imajući pred očima neke zemaljske nagrade već ostvarenje talenta koji nam je Bog dao, u prvo redu za druge“, kazao je vlč. Perkov.

donStipe003

Naglasio je kakp živimo u najljepšoj županiji, bogatoj povijesnim zbivanjima, u napokon slobodnoj domovini Hrvatskoj, uz najljepšu katedralu, i kontinuitetu šibenskih velikana:Krešimira, Šišgorića, Jurja Dalmatinca, Tavelića, Vrančića, Šupuka, biskupa Milete, Vinka Nikolića, Brešana, Dedića, Zenica i mnogih drugih, ... da, žive u nama. Oni su dokaz da kultura kao duhovna dimenzija sve objedinjuje. Prekrasni zemljopisni položaj, grad Šibenik i navedeni povijesni laureati temelj su na kojima treba graditi našu Županiju. Graditi a ne rušiti. Za one koji ruše iznutra i izvana, kao i u vrijeme turskih osvajanja i drugih ratova, pobrinut će se naš vječno vjerni Mihovil... „Ne bojte se, ja sam s vama do svršetka svijeta!" ... Važno je graditi, saditi, u turizmu napredovati, pisati, ali u svemu tome da se ne zaboravi čovjek. Ne bi li on trebao biti važniji od nevažnih stvari za kojima hlepimo“, istaknuo je don Stipe Perkov.

donStipe004

„Povijest i budućnost trebaju se zagrliti u sadašnjosti, u ljubavi i istini. Laureati su vjesnici i proroci toga projekta koji se ne iscrpljuje u utrci za lagodnim životom, često bez ideja i potomstva a što je još pogubnije u utrci za sebičnim i propadljivim probitkom. Laureati, znani i neznani, jamstvo su života ove županije i ovog naroda, potrebniji su nego u vrijeme crne kuge, potrebniji nego u mletačko, tursko i jugoslavensko okruženje potrebni su nam danas. Stoga, čestitam vama ovogodišnji slavljenici, vama ovdje oko mene, čestitam vam na vašem radu i uspjehu i nemojte stati, budite primjer kako se postaje vječan i velik i u malim stvarima“ , poručio je don Stipe Perkov.