Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Friday, Jul 20th

Last updateMon, 16 Jul 2018 11am

TISNO: Biskup Tomislav Rogić predvodio slavlje Gospe od Karavaja

karavaj17010Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u petak 26. svibnja u župi Tisno na Karavaju, jednom od četiri marijanska svetišta Šibenske biskupije. Središnje svečano misno slavlje uz sudjelovanje velikog broja vjernika iz cijele Šibenske biskupije i iz susjedne Zadarske nadbiskupije predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić.

 „Gotovo 300 godina okuplja ovo mjesto vjernike koji traže nebeske milosti za svoje životne pute, u nedaćama života vape pomoć, uzdižu zahvale Bogu po Majci Isusovoj – pomoćnici kršćana. Natopljeno je ovo mjesto molitvama. Svjedoči i danas snagu vjere i molitve u kršćanskom životu. Obasjano je majčinskom ljubavlju Blažene Djevice Marije“, poručio je biskup Rogić govoreći o tišnjanskom marijanskom svetištu.

karavaj17001

karavaj17002

Naglasio je kako je trenutna generacija vjernika svjedok ustrajne molitve i pouzdanja u Boga koje traje stoljećima na ovome mjestu po Marijinu zagovoru. „Generacije prenose s koljena na koljeno svjedočanstvo vjere. Djedi i baka, otac i majka poučavaju svoju djecu kako se moli Gospi, hodočasti, čini žrtva u znak zahvalnosti za primljena dobročinstva, ispunja zavjet učinjen možda u ljutoj nevolji života, a sa izbavljenjem vraća se radost i novi polet“.

Sanas jednakom snagom odzvanja poruka iz evanđelja o svadbi u Kani: „Što god vam rekne moj sin, učinite!“ Isus čini svoje prvo čudo na zagovor svoje Majke, poručio je biskup Tomislav Rogić. Istaknuo je kako Gospa donosi i dana naše potrebe, naše molitve, naše nevolje i nesigurnosti pred svog Sina. Tako je od početka Isusove objave, Isusova djelovanja, od svadbe u Kani Galilejskoj.

karavaj17003

karavaj17004

Potom je naglasio kako su čovjekovim grijehom poremećen odnos između Boga i čovjeka „Sklad je narušen. Odnosi poremećeni. Ali Bog toliko ljubi svoje najuzvišenije stvorenje na zemlji. Ne može ga ostaviti u vlast tame, zla, nereda. Obeća Bog poslati Onu koja će zmiji satirati glavu, zlo pobijediti. Borba će, istina, trajati do konca vremena. Svjedoči to posljednja knjiga Svetog pisma – knjiga Otkrivenja. Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, na glavi kruna od 12 zvijezda, u porođajnim mukama rađa svoju djecu za nebo. A njezina vjerna djeca pobjeđuju grijeh: čuvajući Božje zapovijedi i svjedočanstvo Isusovo“.

„Današnji svijet, naša Domovina i naš narod, naše obitelji, očevi, majke i djeca trebaju Boga, trebaju nebeske milosti, snagu Duha Božjega za ustrajnost u dobru, poštenju, skromnosti, obiteljskoj ljubavi i poveznosti, prihvaćanju novog života, radosnog podizanja, odgajanja djece. Svi trebamo povratak Božjim zapovijedima, da prepoznamo što je pred Bogom dobro, a što nas od Boga udaljava. Ako nas od Boga udaljava, onda nam sigurno ne nosi sreću, ni mir, niti trajnu radost života“, kazao je biskup Rogić.

karavaj17005

karavaj17006

Vjernike je pozvao da se vrate Bogu, odbace zavodljivosti ovoga svijeta – jer njih je danas više nego ikada, ponude pršte na sve strane kako za čas možemo ostvariti sreću. „Stare laži u novim pakiranjima, kao ono na početku pod stablom spoznaje dobra i zla. Molimo dragu našu Gospu od Karavaja da nam otvori oči, da prepoznamo što je dobro a što zlo u Božjim očima. Da nam upravo to postane životno pravilo: Činit ću ono što je Bogu milo, Njemu se po Marijinu zagovoru uvijek vraćati, dobro tražiti i oko sebe graditi – u svojoj obitelji, na svom radnom mjestu, u svome kvartu, ulici, u svome narodu. Gospe od Karavaja moli za nas! Moli da se i u našim obiteljima dogodi čudo iz Kane, da se voda života pretvori u radost života, radost služenja, rasta u vjeri i ustrajnoj molitvi. Pa da se svi jednom okupimo u vječnoj radosti neba, u vječnoj pobjedi Uskrsnuća tvoga Sina, našeg jedinog Spasitelja, zaključio je homiliju šibenski biskup.

karavaj17008

 

karavaj17009