Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Friday, Jul 20th

Last updateMon, 16 Jul 2018 11am

ŠIBENIK - KATEDRALA: Proslavljena svetkovina Duhova

duhovi17004

Svetkovina Duhova u katedrali svetog Jakova u Šibeniku proslavljena je u nedjelju 4. lipnja. Svečano misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Preko slavlja podijelio je sakrament svete potvrde krizmanicima katedralne župe svetog Jakova.

U homiliji je poručio kako je poruka blagdana Duhova, a onda i slavlja sakramenta krizme jest radost, dati se od Gospodina voditi, naviještati veličanstvena djela Božja svjedočiti, praštati. "Ako u tom Duhu budemo jednodušni, poput apostola u molitvi, sigurno će se mijenjati i naši životi, naše obitelji, naša okolina i narod. A tko od nas ne želi živjeti u ljepšem i boljem svijetu. Da bi svijet bio bolji moramo i sami više živjeti po Duhu i na taj način već sada okusiti ljepotu onoga na što nas je u vječnosti pozvao Bog".

duhovi17001

duhovi17003

"I mi danas kao živi udovi Crkve, nalazimo se u eri Duha Svetoga. Onaj isti Duh kojega Isus šalje nad apostole da pokrene rodi Crkvu i danas upravlja njome. Taj isti Duh koji je dao snage sv. Stjepanu da podnese prvu mučeničku smrt opraštajući na smrtnom času svojim neprijateljima. Isti Duh daje snage i danas ljudima da uzmognu činiti dobra djela, da mogu činiti djela Božja. Svaki kršćanin je pozvan da se prepusti Duhu Božjem, da moli njegovu pomoć, utječe se njegovoj mudrosti", poručio je biskup Tomislav Rogić.

Duh Sveti traži naš svakodnevni pristanak uz njega. Ako ga odbacimo, on se ne nameće već traži pristanak naše volje i našu ustrajnost u druženju s njim. Kršćanin je pozvan rasti u tom prihvaćanju Svetoga Duha, da tako raste u vjeri, svom kršćanskom uvjerenju, osvjedočenju koje će se izvana očitovati u kršćanskom življenju kako bi uzrasli do punine Kristove, do savršenstva koje Isus pred nas stavlja kao zahtjev: “budite svršeni” – “budite u meni kao ja u vama”.

duhovi17005

duhovi17006

Šibenski biskup naglasio je kako je konačni cilj ostvariti takav način života na zemlji da nam sve i u svemu bude Krist, kako bi mogli u svakom čovjeku koga susrećemo, u svakom djelu kojega činimo, proslavljati Krista. Da sve činimo iz te temeljne želje: proslaviti Krista – Postai Kristov uvijek i sve više. To je posebna poruka vama krizmanici, budite Kristovi, budite Božji. Neka vam to znači ovaj sveti pečat na čelu, poručio je biskup u homilji.

duhovi17007

duhovi17008