Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Friday, Jul 20th

Last updateMon, 16 Jul 2018 11am

KNIN: Brojni vjernici proslavili zaštitnika Grada svetog Antu Padovanskog

svetianteknin17005

Hrvatski kraljevski grad Knin i vjernici tog grada u utorak 13. lipnja proslavili su nebeskog zaštitnika svetog Antu Padovanskog. Svečano misno slavlje u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Prije misnog slavlja, vjernici predvođeni župnikom i dekanom u Kninu fra Markom Duranom, te biskupom Rogićem i ostalim svećenicima, u ophodu, ulicama Knina od samostana svetog Ante do crkve Gospine crkve pronijeli su svečev kip.

svetianteknin17001

 

svetianteknin17002

Šibenski biskup Tomislav Rogić u homiliji naglasio je kako je život svetog Ante znakovit, oslikava Božju providnost, Božje planove s ljudima koji nama često izmiču iz vidokruga. Istaknuo je kako je sveti Ante vjernicima drag jer jer se svatko s njim može poistovjećivati, ako traži Božju volju i ako je spreman služiti, poučavati drugima dobro činiti i Istinu tražiti.

Osvrnuvši se na prvo čitanje iz Knjige mudrosti biskup Rogić kazao je kako je sveti Ante bio oličenje tražitelja Mudrosti koja od Boga dolazi i u njoj je našao sve. Što je spoznao, neumorno je naviještao, propovijedao, svjedočio. Bio je svetac propovjednik.

svetianteknin17003

svetianteknin17004

Bog daje različite dare, za svakoga ima svoj put i ulogu, ali svi smo pozvani izgrađivati Tijelo Kristovo u svijetu – Crkvu, narod Božji, kazao je biskup Rogić osrnuvši se na drugo čitanje Pavlovu poslanicu Efežanima. "I naše vrijeme danas može se opisati Pavlovim slikama, riječima: da smo kao na moru. I danas čovjeka gone svakojaki vjetrovi i valovi kockanja ljudskog, lukavosti što kroči put zabludi. Tražimo Istinu, tražimo Božju ljubav da nas vodi. Oda se mogu ostvariti Isusove riječi iz evanđelja: koji u mene povjeruju biti ću s njima u sve dane do svršetka svijeta. To je i sv. Ante nastavio propovijedati i svjedočiti. Izjedala ga je revnost za Dom Gospodnji – htio je mijenjati svijet i živjeti na slavu Božju! – i na koncu, kako ne spomenuti: Svetac za izgubljene i nađene stvari - zašto? Zato što je Ante našao Boga, a Bog je našao Antu i učinio ga svetim. To je najvažnija potraga u životu", poručio je između ostaloga šibenski biskup Tomislav Rogić.

svetianteknin17006

 

svetianteknin17007

"Sveti Ante hrabro se uhvatio u koštac s vlastitim slabostima i teškoćama vremena u kojem je živio te krepošću izborio svoj put u nebo. Danas, nakon tolikih stoljeća svijetli njegov lik i svjedoči da se evanđelje može živjeti, da se uz Krista mogu pobijediti sve nedaće. Zato ga mi danas slavimo i molimo. Utječemo se njemu da nam od Boga isprosi - istu onu snagu duha kojom je on ustrajao u vjeri, istu onu snagu volje kojom je pobjeđivao grešnost ljudske naravi, istu onu ustrajnost u življenju, naviještanju i svjedočenju Krista u našem vremenu", zaključio je biskup Tomislav Rogić.

svetianteknin17008

 

svetianteknin17009