Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Friday, Jul 20th

Last updateMon, 16 Jul 2018 11am

Šibenik: Vjernici grada Šibenika proslavili svetkovinu Tijelova

 tijelovo17021

Vjernici grada Šibenika svetkovinu Tijelova proslavili su u četvrtak 15. lipnja zajedničkim misnim slavljem u katedrali svetog Jakova. Euharistiju u koncelebraciji sa svećenicima koji djeluju u gradu Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas. Nakon misnog slavlja uslijedila je svečana tijelovska procesija sa postajama na Trgu Andrije Medulića i kod crkve svetog Krševana. Vjernici su u procesiji molili za svećenička i redovnička zvanja u Šibenskoj biskupiji. Preko misnog slavlja i procesije pjevao je zbor satavljen od Mješovitog katedralnog zbora i zbora župe Gospe van grada, pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandra i uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina.

 

tijelovo17001

tijelovo17002

Šibenski biskup Tomislav Rogić u homilji naglasio je kako se svetkovinom Tijelova slavi velebni Kristov dar, sakrament euharistije koji je Isus ustanovio na Posljednjoj večeri. "Bog nam se u Isusu darovao na najkonkretniji način. Postao je hranom za nas da njegovo razdavanje za spas svijeta ne prestane nikada. Neizmjerna Božja ljubav našla je načina da Bog uvijek ostane s nama, da se trajno možemo s njime sjedinjavati do onog konačnog susreta Oči u oči - Licem u lice".

Potom je naglasio kako nam se Bog darovao u prilikama kruha i vina. "Bog nam se daje u hrani i piću. Htio se toliko intimno s nama povezati, postati dio nas, kao što hrana struji našim tijelom i daje mu život i snagu. "Veličina tog dara ostaje skrivena onome koji mu ne pristupa iz vjere. Samo očima vjere možemo dosita prihvatiti predragocjeni dar sakramenta euharistije koji je vrhunac svih sakramenata. Obnavlja se isti onaj čin - uprisutnjuje ona jedinstvena žrtva što ju je Isus učinio nakon posljednje večere predavši sebe u smrt na križu. U sakramentu euharistije slavi se njegova uskrsna pobjeda".

tijelovo17003

tijelovo17004

Kako je biskup Roigić kazao Sveta Misa je aktualizacija objave i spasenja što ju je po Očevoj volji ostvario Isus Krist. U njoj se nastavlja djelo spasenja čovjeka u našem vremenu, među nama. Mi postajemo dionici, nama darovanog spasenja. Bog nas jednostavno prima k sebi, hrani, krijepi, učvršćuje i sa svakom svetom misom, sa svakom pričešću čini više svojima, više Božjom djecom, daruje nam svoj Božanski život, zalog buduće slave i čini baštinicima pripravljenog Kraljevstva Božjeg.

Homiliju je zaključio naglasivši kako je Tijelovo velika prilika da se osvijestimo u svom pristupanju euharistiji. Da obnovimo doličnost pristupanja stolu Gospodnjem. Da se potrudimo biti uvijek iznova što pripravniji na taj susret s Kristom čiste duše i ponizna duha. Neka doista blagdan Tijelova probudi u nama svijest o veličini tajne koju slavimo, da je slavimo s još više poleta, oduševljenja i zahvalnosti Bogu što nas je toliko ljubio da je htio biti s nama u sakramentu euharistije. Otkrivajmo u svakoj svetoj misi tu Božju blizinu, taj izvor života i zahvalnost Bogu za sva primljena dobročinstva, zaključio je biskup Tomislav Rogić.

tijelovo17005

 

tijelovo17006

 

tijelovo17007

tijelovo17008

 

tijelovo17009

 

tijelovo17010

 

tijelovo17011

 

tijelovo17012

 

tijelovo17013

 

tijelovo17014

 

tijelovo17015

 

tijelovo17016

 

tijelovo17017

 

tijelovo17018

 

tijelovo17019

 

tijelovo17020

 

tijelovo17022

 

tijelovo17023

 

tijelovo17024