Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Friday, Jul 20th

Last updateMon, 16 Jul 2018 11am

ŠIBENIK - VIDICI: Proslavljen sv. Petar i obilježeno dvadeset i pet godina župe

svpetarvidici17006

Šibenska gradska župa svetog Petra - Vidici, u četvrtak 29. lipnja proslavila je svog nebeskog zaštitnika svetog Petra te je obilježila dvadeset pet godina od osnutka župe. Svečano misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić.

svpetarvidici17002

 „Dvadest u životu Crkve izgleda malo razdoblje, u životu čovjeka je vrijeme ulaska u zrelije razdoblje i donošenje životnih odluka, u životu jedne obitelji to je prilično dugo razdoblje odrsatanja, dozrijevanja, u životu nove župne zajednice možda je najsličnije upravu odrastanju čovjeka i obitelji. Mogli bi ga nazvati vrijeme dobrih početaka i formiranja, okupljanja vjernika u jednu novu obitelj. Vjerujemo u Božju Providnost i pomoć koja s vremenom otkriva svoje planove. Vjerujemo da je i ovdje tako i da smo svjedoci dobrih i nadahnutih odluka prije 25 godina za osnivanje ove župe. Neka bude rasadnik vjere, mjesto susretanja s Bogom i nepresušni izvor milosti, poručio je biskup Tomislav Rogić u homiliji.

svpetarvidici17004

Naglasio je kako slaveći velikane vjere sv. Petra i Pavla, Crkva vjernike poziva da promatraju njihov život, da razmotre njihovu vjeru i nasljeduju njihov primjer u svom životu, kako bi mogli biti slava Božja u ovome svijetu kao što su to bili sv. Petar i Pavao. „Imamo pred očima ta dva vrla muža, stupa naše vjere koji su položili živote za svoje uvjerenje, za svjedočanstvo za Isusa Krista. Nisu ljubili svoga života više od ljubavi prema našem Gospodinu. Petar je bio raspet na križ - okrenut naopako, prema zemlji, a Pavlu su odrubili glavu“, poručio je biskup Tomislav Rogić.

Kazao je kako veličinu sv. Petra i sv. Pavla možemo promatrati s raznih strana. Istaknuo je dva obilježja njihovih likova koja vjernicima postavljaju u zadatak za nasljedovanje.

svpetarvidici17005

Prvo obilježje kako je kazao biskup je to da su Petar i Pavo bili svjetlonoše vjere, pravi svjetionici što pokazuju put kojim treba ići. Neustrašivo su navještali Krista usprkos svim opasnostima koje su im na koncu došle glave. Po sv. Petru i Pavlu do nas je došlo svjetlo vjere. Obojica su nam ostavili i pisane stranice - nama za svjedočanstvo i putokaz - tolike poslanice sv. Pavla raznim mjesnim Crkvama i dvije Petrove poslanice. Obojica subilie neustrašivi svjedoci i propovjednici Isusa Krista, upravo ono na što smo i mi danas pozvani u ovom našem svijetu i trenutku: svjedočiti i propovjedati vjeru u Isusa Krista usprkos svim preprekama.

svpetarvidici17007

Kao drugo obilježje sv. Petra i sv. Pavla biskup Rogić istaknuo je da su i oni bili slabi ljudi poput nas, usprkos tako velike uloge koja im je bila povjerena. I njihovi likovi pokazali su nam i svoje slabe strane. Petar koji je i nakon toliko vremena provedenog s Isusom bio sposoban Isusa zatajiti, i Pavao koji je bio progonitelj Crkve. Ali - usprkos tim slabostima Bog ih je učinio svetima i stupovima naše vjere, kazao je biskup Rogić. Istakno je kako smo svi zajedno pozvani da sve svoje snage stavimo na rasplaganje Gospodinu, pa i naše slabosti i mane, nedostatke i nesavršenosti jer on i po njima može činiti velika djela.

svpetarvidici17009

Važno je samo jedno da budemo uz Gospodina, da se uvijek iznova vratimo k njemu ma kako duboki bili naši padovi, ma kako daleka bila naša lutanja i traganja za srećom mimo Gospodina. Gospodin nam je obećao da će biti s nama do svršetka svijeta. Na Petru i Pavlu to se tako veličanstveno očitovalo. Čuli smo u prvom čitanju kako je Petar izbavljen i z tamnice, a u drugom čitanju kako Pavao kliče od radosti da je ustrajao do kraja u svim naporima jer je - kako reče - "Gospodin stajao uza me !" Molimo dakle , danas na blagdan sv. Petra i Pavla da Gospodin bude uz nas kao što je bio s njima i da i nas učini svjedocima vjere kao što su to bili sv. Petra i Pavao. Neka nam u tome pomogne njihov zagovor“, zaključio je homiliju biskup Tomislav Rogić.

svpetarvidici17010

 

svpetarvidici17011

 

svpetarvidici17012

 

svpetarvidici17013

 

svpetarvidici17001