Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Monday, Oct 22nd

Last updateFri, 12 Oct 2018 11am

ŠIBENSKA BISKUPIJA: Započeo susret hrvatskih misionara

misionar1111

U nedjelju 2. srpnja u Šibenskoj biskupiji započeo je 29. susret hrvatskih misionara i misionarki. Dio misionara stiglo je u biskupiju kako bi posjetiti župe Knin, Vodice, Primošten, Rogoznica, Njivice, Drniš i Gospu van Grada u Šibeniku.

 

Kninski vjernici dočekali su p. Tomislava Mesića, misionara u Tanzaniji i s. Adrianu Galić buduću misionarku u DR Kongo. U svome svjedočenju p. Mesić istaknuo je kako smo svi mi misionari. Oni koji su izvan domovine su naše ispružene ruke; a Papinska misijska djela su kao pupčana vrpca koja nas spaja.

S. Agnezija, misionarka u Ruandi provela je čitav dan Vodicama, gdje na tri mise svjedočila o svome misijskom poslanju, a s. Eriku Dadić, misionarku koja već 43 godine djeluje DR Kongo, jedva su dočekali župljani Drniša čija je skupina vjeroučenika ove godine osvojila broncu na državnom natjecanju iz vjeronauka-Vjeronaučnoj Olimpijadi na temu "Misijska djelatnost Crkve".

Misionarka na dalekim Salomonskim Otocima, s. Ruža Raič, bila je gošća župe Njivice. Svjedočila je o važnosti obiteljskog zajedništva i molitve i kako je važno imati tu svijest pripadnosti Crkvi. "Ja sam uz moju majku upoznala Radosnu vijest i uz nju pratila sve o životu i radu misionara. Radosna vijest i molitva je ono što nas povezuje sa Crkvom u domovini i čini bližima premda smo daleko, a vas čini misionarima ovdje u domovini. Bez vaših molitava i vaše pomoći nama bi bilo nemoguće pomoći potrebnima. Nije važna veličina dara. Važna je ljubav koja nas uključuje u zajednički lanac dobrote" - posvjedočila je s. Ruža.

Prvi dan susreta misionara završio je sv. misom u župi Gospe van Grada u Šibeniku. Sv. misu predvodio je misionar u Tanzaniji redovnik družbe Duha Svetoga p. Tomislav Mesić koji je zajedno sa s. Adrianom Galić svjedočio o misijskom poslanju Crkve okupljenim vjernicima.

Posebno je bilo i u župama u Primoštenu i Rogoznici u kojima su gostovali vlč. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela Hrvatske koji je i sam bio 18 godina misionar u Beninu i s. Bogdana Markić koja već 12 godina djeluje u Ugandi. "Okupljeni ove godine na susretu misionara u Šibeniku, došli smo k vama, dragi vjernici da vam zahvalimo za ljubav prema navjestiteljima Radosne vijesti, prema našim misionarima. Isus nam je dao svoj život i ima ga uvijek i za druge. A tko će donijeti Isusov život drugima nego naši misionari. Oni su naša produžena ruka prema siromasima diljem svijeta. Pomozi im svojim molitvama i žrtvama" - istaknuo je vlč. Štefan. U svojoj propovijedi pozvao je sve vjernike neka njihov život bude uvijek - HOĆU. Naši misionari daju čašu vode siromasima svijeta. Neka u njoj budu i naše kapi dobrote - pozvao je vlč. Štefan.

Drugog dana susreta, u ponedjeljak 3. srpnja u Katoličku osnovnu školu Šibenik doći će i preostali misionari i biskupijski ravnatelji Papinskih misijskih djela Hrvatske i BIH.

Službeni dio drugog dana susreta započet će u 16.00 sati, a u 20.00 sati sv.misu u Katedrali predvodit će mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup i domaćin susreta.

tekst : Ines Sosa Meštrović

foto: župa Primošten