Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Monday, Oct 22nd

Last updateFri, 12 Oct 2018 11am

ŠIBENIK: Proslavljen sveti Benedikt

svbenedikt17004

Šibenske sestre benediktinke, utemeljitelja benediktinskog reda svetog Benedikta proslavile su u utorak 11. srpnja u samostanskoj crkvi svete Luce. Misno slavlje u koncelebraciji sa više svećenika predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić.

 

U homiliji vjernicima približio je život svetog Benedikta. Naglasio je kako svečev životopis nudi poticaje za razmišljanje. „Kad tome dodamo Benediktovo geslo moli i radi, koje je pokrenulo, odgajalo i kultiviralo cijelu Europu kroz više stoljeća srednjeg vijeka, pa sve do danas. Ili kad bi razmatrali utjecaj sv. Benedikta na razvoj bogoslužja, liturgije – opet možemo slobodno reći sve do danas, - onda vidimo koliko se Gospodin proslavio u svome sluzi svetom Benediktu. On je doista bio i ostao – što mu ime znači: blagoslov, blagoslovljen“, kazao je biskup Rogić.

svbenedikt17002

svbenedikt17003

Naglasio je kako je sveti Benedikt u redu onih koji su vječno spasenje stavili u prvi plan svoga života i sve drugo tome podredili, sve drugo bilo je manje važno, zapravo nevažno. On je bio u redu onih koji su shvatili Isusovu riječ iz evanđelja: onesposobiše sebe za redoviti život svijeta radi Kraljevstva nebeskog. Ostavio je obiteljski život radi Kraljevstva nebeskog i učinio taj put mogućim, ostvarivim za tolike kroz povijest koji su slijedili njegov primjer. Na tolike je prenio svoju oduševljenost za Božje kraljevstvo, kazao je šibenski biskup.

Homiliju je zaključio molitvom svetom Benediktu. Zaželio je da Benediktov primjer zasja i u naše vrijeme, neka oduševi mlade i da im snage da se othrvaju navalama svijeta za Gospodina i radi Gospodina. „Daj da nasljedujemo tvoje kreposti ustrajne molitve i poniznosti pred Bogom u svakodnevnom radu. Da i nas pokreće tvoj moli i radi, a bogoslužje u skladu i dostojanstvu trajno uzdiže naš duh Gospodinu!“.

svbenedikt17005

 

svbenedikt17006

 

svbenedikt17007