Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Monday, Oct 22nd

Last updateFri, 12 Oct 2018 11am

ROGOZNICA: Biskup Rogić predvodio misno slavlje i procesiju prigodom povratka slike Gospe od Kapelice

gospaodkapelice17002

Vjernici župe Rogoznica prvu nedjelju iza Gospe od Karmela 23. srpnja, u tradicionalnoj procesiji morem su vratili sliku Gospe od Kapelice na poluotok Gradina. Sliku svoje nebeske zaštitnice Rogozničani su na blagdan Gospe od Kapelice 2. srpnja, na kratko prenjeli u župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije da bi je danas vratili u njezino svetište na poluotoku. Procesiju i misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić.

 

gospaodkapelice17001

gospaodkapelice17003

U homiliji biskup je vjernicima kazao kako je prijenos Gospine slike natrag u svetite dio bogate tradicije koja se u Rogoznici sačuvala, koja se i dalje njeguje. "Slika se donosi pa se vraća i kao da želi kazati: Gospe, budi uvijek s nama: i na kopnu i na moru. Vodi nas u životu, da za tobom idemo, da te u vjeri slijedimo. Vodi nas u životu, vodi nas pravim putem, vodi nas sreći – vodi nas Bogu Svevišnjemu!".

gospaodkapelice17004

Biskup Rogić naglasio je kako je Marija primjer, putokaz i zagovornica. "Ona je ta koja satire petu oholosti koja se Bogu suprotstavlja. Ona je ta koja prihvaća volju Božju u poniznosti srca". Istaknuo je kako Evanđelje donosi događaj pohoda ili susreta dviju majki. Prvi susret Marije i Elizabete. Tada su se susreli pod srcem svojih majki Sin Božji i njegov preteča Ivan Krstitelj. A njihove majke, svaka na svoj način veličaju Boga za djela koja im učini. Majke koje se raduju životu što raste pod njihovim srcem i u tome vide blagoslov koji im Bog šalje. Obje, jer su bile otvorene Božjim planovima, spremne donijeti novi život, bivaju blagoslovljene, od Boga nagrađene roditeljstvom. Slavimo ih, svetu Elizabetu i Bogrodicu. One postaju izvorom blagoslova sve do danas i za svu vječnost".

gospaodkapelice17005

“Biti blagoslov, biti pomoć na putu, biti otvoren Duhu Božjemu u svakoj prilici života. Eto nam odgovora gdje je sreća: kad svakoga možemo susresti kao dragu, voljenu i poštivanu osobu. Eto nam odgovora što nas vodi Bogu! Da od Gospodina prepoznamo i prihvatimo što je dobro, a što zlo i da biramo samo dobro – kao Marija!” Molimo to danas zajedno, svi zajedno i svi jedni za druge!”, zaključio je homiliju biskup Rogić.

gospaodkapelice17006

 

gospaodkapelice17008

 

gospaodkapelice17009

 

gospaodkapelice17010