Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Monday, Oct 22nd

Last updateFri, 12 Oct 2018 11am

ČISTA VELIKA: Blagoslovljena i posvećena crkva svete Ane

čistapoveta011

Šibenski biskup Tomislav Rogić na blagdan svete Ane, u srijedu 26. srpnja u župi Čista Velika posvetio je i blagoslovio je župnu crkvu svete Ane. U koncelebraciji, uz župnika fra Josipa Grgića bilo je dvadesetak svećenika i umirovljeni biskup Ante Ivas. Župna crkva sv. Ane u Čisti Velikoj izgrađena je 1968. godine na temeljima stare crkve. Uz crkvu s lijeve strane podignut je betonski zvonik s dva zvona. U Domovinskom ratu 1992. godine crkva je do temelja uništena. Zvona, slika sv. Ane i srebreni procesionalni križ su nestali. Župske matice su sačuvane, a datiraju od 1950. god. pa na ovamo. Od 2001. do 2003. godine sagrađena je nova crkva sv. Ane na drugom mjestu, u neposrednoj blizini stare župne kuće. Sagrađen je i zvonik s četiri zvona odvojen od crkve. Radovi oko uređenja okoliša još su u tijeku, kazao je župnik fra Joisp Grgić.

 

čistapoveta001

čistapoveta002

U homilji biskup Rogić vjernicima je svetog Joakima i Anu preporučio kako uzor u roditeljstvu. „Koliko se današnji roditelji trude da djetetu priušte sve i sva. U tom nastojanju često zaborave dati im sebe, predati im sigurne smjernice po kojima će živjeti, na kojima će izgrađivati svoje životne stavove. A to je puno važnije od bilo koje igračke, odjeće ili koje-kakvog djetetova prohtjeva. Da li su roditelji danas sposobni prenijeti svojoj djeci: vjeru – bogobojaznost, poštenje – poštenim radom sticati ono što je potrebno za život, spremnost na žrtvu – da se bez napora ne ostvaruje ništa veliko? Znamo da svijet danas drugačije postavlja ove stvari i da odgajati nije lako. Roditelji ipak nesmiju zaboraviti da će svoje dijete odgojiti najviše svojim primjerom“, poručio je biskup Tomislav Rogić.

čistapoveta003

čistapoveta004

Vjernicima Čiste Velike je kazao da svaki put kad dolaze u crkvu, zapravo dolaze pred Gospodina koji čeka, koji voli, koji pomaže, koji se za nas žrtvovao na križu, koji je slavno uskrsnuo da i nama otvori vrata neba, vrata vječnosti! „Oltar je i žrtvenik za prinošenje naših molitava, oltar je sveto mjesto Kristove žrtve, oltar je i znak groba iz kojega Isus uskrišava, oltar je prijestolje Božje na zemlji. Oltar postaje znakom koji nam daje mogućnost pristupiti Bogu, osjetiti njegovu blizinu. Oltar predstavlja i žrtvenik i žrtvu – Krista Gospodina koji se na križu prinesao Bogu za nas!“, kazao je biskup Rogić.

Slušali smo kako Ezra i Nehemija okupljaju narod na slušanje Božje Riječi i grade novi Hram koji će biti znak trajne Božje nazočnosti među svojim narodom. To i nam znači crkva – to nam znači oltar – da je Bog, po svom obećanju s nama do svršetka svijeta – da radost Gospodnja bude i naša jakost, zaključio je biskup Tomislav Rogić.

čistapoveta005

 

čistapoveta006

 

čistapoveta007

 

čistapoveta008

 

čistapoveta009

 

čistapoveta010

 

čistapoveta012

 

čistapoveta013

 

čistapoveta014

 

čistapoveta015