Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Monday, Oct 22nd

Last updateFri, 12 Oct 2018 11am

VRPOLJE: Proslavljena svetkovina Velike Gospe

velika gospa 17013

"Došli smo k tebi Majko naša nebeska, Majko Sina Božjega, ovdje u Vrpolje, na Goricu koja je kroz stoljeća natopljena molitvama Tebi u čast: za vječni spas duše i vječni pokoj preminulih, za sreću djece koja u život kreću - a toliko puta u daleki svijet, za zdravlje duše i tijela, za sreću i slogu u obitelji, za slobodu, napredak i pomladak Hrvatskog naroda i Domovine, za mir u svijetu, za prevladavanje svekolikih muka koje čovjeka znaju zadesiti, za snagu vjere, za tolike milosti Neba, milosti Božje bez kojih sami izdržali ne bi na moru života", poručio je preko središnje proslave svetkovine Velike Gospe u Šibenskoj biskupiji, u biskupijskom marijanskom svetištu Vrpolju šibenski biskup Tomislav Rogić. Preko misnog slavlja koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas, župnik i upravitelj svetišta u Vrpolju don Ante Omazić; te još desetak svećenika.

 

velika gospa 17002

velika gospa 17004

velika gospa 17006U homiliji biskup je poruč

io kako Gospa vjernike okuplja oko svoga Sina, k njemu nas vodi da poput nje poslušamo njezina Sina u svemu što nam govori. "Strahova ima raznih i kao da svakog dopadne poneki. Bojimo se izbijanja novih ratova, neizvjesne budućnosti, klimatskih poremećaja, raznih bolesti, novih rodnih ideologija koje udaraju na samu narav ljudskog bića kako je od Boga stvoreno. Metež i zbrka da se više ne zna tko je tko. Čovjeku se nudi pojam apsolutne slobode da može birati što želi biti, a zapravo skovani su mu okovi ovisnosti. Ovisnost o modernoj tehnologiji, ovisnost o uzgojenom sjemenu, o kupovnoj moći, nametnutom odgoju i tolikim drugim stvarima. Nameću se okovi mišljenja o napretku u kojem se zapostavlja obitelj, majčinstvo, očinstvo, prava požrtvovna ljubav koja se ostvaruje u darivanju, žrtvovanju jednih za druge, podizanju novog života. Zavođenja svake vrste lažnim slikama sreće i ljubavi, ostvarene na brzinu, pritiskom na pucu daljinskog upravljača ili posjedovanjem nekog novog proizvoda koji bi automatski trebao donijeti sreću i mir. Umjesto otvaranja životu nudi se kultura smrti i samoživosti, sebičnosti", naglasio je biskup Rogić.

velika gospa 17009

velika gospa 17010

velika gospa 17016

velika gospa 17017

"Gledajući tebe Majko, znamo da se može drugačije, da se može s vjerom u Boga pobijediti zamke svijeta i vlastite slabosti. S Tobom smo sigurno na pobjedničkoj strani Uskrsnuća, neka nas ništa od tebe ne rastavi. Po ustrajnoj molitvi učvrsti nam dobre odluke, ojačaj nam vjeru i pouzdanje u Krista Spasitelja da i mi s njime pobijedimo svako zlo i nevolju. Ti si Marijo na nebo uznesena, od Boga nagrađena i proslavljena, daj da i nama to bude cilj – doći Bogu zauvijek. A ako nam to bude cilj, a Ti stalna zagovornica naša, onda će i sve drugo u našim životima biti osvijetljeno posve novim svjetlom, dobiti posve novi smisao i dovesti nas do prave sreće, ljubavi i mira", zaključio je homilju biskup Tomislav Rogić.

velika gospa 17019

 

velika gospa 17020

 

velika gospa 17022

 

velika gospa 17025

 

velika gospa 17026