Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Saturday, Dec 15th

Last updateFri, 14 Dec 2018 12pm

ŠIBENIK - SVETI FRANE: Predstavljena Velika devetnica sv. Nikoli Taveliću

fra ivan001

Tiskovna konferencija prigodom predstojeće proslave blagdana svetog Nikole Tavelića, održana je u ponedjeljak 11. rujna u svečevom nacionalnom svetištu samostanu svetog Frane u Šibeniku. Bogat program predstavio je rektor svetišta fra Ivan Bradarić.

 

Predstavio je najprije Veliku devetnicu Nikoli Taveliću. Naglasio je kako se radi o devet petaka pred svečev blagdan. Devetnica započinje u petak 15. rujna. Tog dana misno slavlje predvoditi će generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić. Svakog narednog petka do samog blagdana pobožnosti će predvoditi sljedeo svećenici: fra Darko Tepert, profesor KBF Zagreb (22. rujna), fra Domagoj Runje, profesor KBF Split (29. rujna), fra Sretan Ćurčić, gvardijan samostana u Tomislavgradu (6. listopada), fra Stipe Nimac, predsjednik konferencije područnih duhovnih asistenata FSR (13. listopada), mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski (20. listopada), vlč. Anton Štefan, ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj (27. listopada), mons. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca (3. studenoga) te fra Ivan Bradarić, rektor Svetišta (10. studenoga).

letak-devetnica-1

letak-devetnica-2

Izložba "Jeruzalemski hodočasnik" – Osamdeset godina od posvete oltara bl. Nikole Tavelića u Jeruzalemu, biti otvorena u petak 22. rujna, u muzeju smaostana svetog Frane. Riječ je o prvom svehrvatskom hodočašću u svetu zemlju 1937. godine, a vodio ga je tadašnji zagrebački biskup, kasnije kardinal Alojzije Stepinac. Izložbi i misi koja će joj prethoditi bit će prisutni i vitezovi sv. Groba jeruzalemskog. Predstavljanje novog broja časopisa Svetac, glasnika Svetišta sv. Nikole Tavelića i kalendara za 2018. godinu, pak, dogovoreno je 27. listopada nakon svete mise, dok će 3. studenoga, također iza euharistije biti blagoslovljen postament i prijenosna pala-najstarija slika sv. Nikole Tavelića-kazao je fra Ivan Bradarić.

Naglasio je kako će se 20. i 21. listopada u multimedijskoj dvorani gradske knjižnice Juraj Šižgorić u Šibeniku u sklopu znanstvenog projekta "Franjevački velikani" održati Međunarodni znanstveni skup o sv. Nikoli Taveliću.

-Veliki broj sudionika ovog znanstvenog simpozija, njih 18, zauzet će se da se sa različitih aspekata i kroz prikaze prostora i vremena što zornije opiše život i mučenička smrt Nikole Tavelića. Iako je i ranije bilo zbornika i skupova posvećenih Taveliću, u posljednjih 30-ak godina kao da je ovaj je hrvatski franjevački velikan pao u zaborav. Stoga će ovaj skup biti svojevrsni uvod i poticaj da se hrvatska javnost više senzibilizira za svoje svece, blaženike i kandidate za oltar, poručio je rektor Bradarić.