Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Saturday, Dec 15th

Last updateFri, 14 Dec 2018 12pm

ŠIBENIK - KATEDRALA: Službom svjetla i prisegom skauta otvorena svetkovina svetog Mihovila

otvorenjesvetkovine17009

Proslava Sv. Mihovila arhanđela, zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije otvorena je Službom svjetla i pjevanim Povečerjem u katedrali svetog Jakova u četvrtak 28. rujna. Obrede je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić. Na slavlju su sudjelovali: splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, dubrovački biskup Mate Uzinić, kotorski biskup Ilija Janjić, hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk, sisački Vlado Košić i umirovljeni šibenski Ante Ivas.

 

otvorenjesvetkovine17001

otvorenjesvetkovine17002

otvorenjesvetkovine17003

Nakon prinosa srebrenog lika svetog Mihovila i Službe riječi prigodnu homilju imao je župnik šibenske gradske župe Gospe van grada fra Filip Milanović Trapo. Naglasio je kako je šibenska katedrala simbol vjere vjernog puka Šibenske biskupije. Na samom vrhu katedrale nalazi se kip svetog Mihovila koji i nama poručuje "Tko je kao Bog". U malo kojem gradu kao u Šibeniku može se naći toliki broj crkava na jednom mjestu. Vjerni šibenski puk želio se staviti pod zaštitu Gospodina, kazao je fra Filip Milanović Trapo. Sveti Mihovil je anđeo koji nam je tako blizu u svakodnevnim bitkama protiv zloga i onih sila koje nas žele odvesti u ponor ispraznosti.

otvorenjesvetkovine17004

otvorenjesvetkovine17006

Nakon homilije stotinjak djece, katoličkih skauta koji djeluju u župama Vodice, Njivice i Katedrala položili su prisegu. Njih stotinjak obećali su vjernost Bogu, Crkvi i Domovini. Prisegu šibenskih skauta uzveličali su i skauti iz Riječke nadbiskupija predvođeni Marinom Miletićem.

Nakon službe svijetla održan je prigodni koncert na kojem su nastupili Pivači sv. Jakova koje je vodila Ana Gović Blaće, te Dječji zbor župe sv. Jakova i Mješoviti katedralni zbor pod vodstvom Jelene Mikulandre. Za orguljama je bio Nikola Lovrić Caparin. Jelena Žaja nastupila je na violoni.

otvorenjesvetkovine17007

otvorenjesvetkovine17008

otvorenjesvetkovine17010

 

otvorenjesvetkovine17011

 

otvorenjesvetkovine17012

 

otvorenjesvetkovine17014

 

otvorenjesvetkovine17015

 

otvorenjesvetkovine17016

 

otvorenjesvetkovine17017