Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Saturday, Dec 15th

Last updateFri, 14 Dec 2018 12pm

ŠIBENIK: Započeo znastveni simpozij o sv. Nikoli Taveliću

simpozijnt17001

U gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku jutros 20. listopada 2017. u 9 sati započeo je četvrti Međunarodni znanstveni skup „Franjevački velikani“ o sv. Nikoli Taveliću. Organizatori ovog znanstvenog skupa su Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Studium Biblicum franciscanum – custodia di Terra Santa, Grad Šibenik, Šibenska biskupija, samostan sv. Frane u Šibeniku, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda. Okupljene je pozdravio fra Ivan Bradarić, gvardijan šibenskog samostana sv. Frane i rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića i zamolio pojedine uzvanike da se obrate skupu.

 

Šibenski biskup Tomislav Rogić u svojem je pozdravu naglasio kako sudionici imaju privilegiju hraniti se na baštini sveca koji je niknuo iz našeg područja i kako će otkrivanje njegovog djelovanja i konteksta u kojem je živio ojačati njihovu vjeru. Poželio je da primjer vjere sv. Nikole i danas krijepi vjernike u ovim novim okolnostima i pouči ih kako danas svjedočili vjeru u Isusa Krista.

U ime Katoličkog bogoslovng fakulteta Sveučilišta u Zagrebu obratio se prof. dr. sc. Ivan Karlić pročelnik katedre za dogmatsku teologiju. Prof. Karlić je pozdravio sve okupljene u ime dekana Marija Cifraka i primijetio kako se ovaj znanstveni skup „Franjevački velikani“ prvi puta odvija izvan Zagreba i prvi puta se govori o hrvatskom velikanu. Podijelio je duboko uvjerenje da će proučavanja okupljenih znanstvenika uistinu doprinijeti boljem prisjećanju na prvog hrvatskog službeno kanoniziranog sveca kako bi smo oživjeli ono slavlje oko kanonizacije koje se događalo sedamdesetih godina 20. st.

simpozijnt17002

Provincijal fra Josip Blažević pozdravio je sudionike u ime Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Iznio je nekoliko aktualnih društvenih činjenica jer se ovaj simpozij o sv. Nikoli Taveliću odvija u sjeni terorističkih napada islamističkih ekstremista na području Europe koju oni smatraju ateističkim zapadom. Njihove napade prati povik Alahu akbar – Velik je Bog. Netko će se danas zapitati nije li i sv. Nikola bio kršćanski ekstremist koji je govorio u Božje ime. Iako je djelovanje sv. Nikole nepravedno potisnut u zaborav njegova je poruka je aktualnija danas nego u njegovo vrijeme. Sv. Nikola je nastavio niz kršćanskih misionara mučenika kojima je smrt sestra koja zatvara vrata ovozemnosti, a otvara salone vječnosti. Sveci umiru iz ljubavi praštajući, a ne proklinjući i povlačeći druge u smrt, s molitvom na usnama a ne s psovkom. Oni umiru samo iz ljubavi za Ljubav jer je ona punina života.

Predsjednik organizacijskog odbora ovog simpozija dr. sc. Danijel Patafta obratio je okupljenima u ime Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda . Naglasio je da njegova provincija od početka ovih simpozija aktivno sudjeluje u organizaciji i da se nakon tri franjevačka velikana danas proučava jedan naš Hrvata. Kao svetac katoličke crkve sv. Nikola nadilazi granice hrvatskog naroda i povezuje nas sa zapadnom uljudbom kojoj se vraćamo. Sv. Nikola nam pokazuje ideal ranog kršćanstva da se kroz svetu smrt ide Kristu i koji možemo pokazati zapadnom svijetu u ovo vrijeme postmoderne i rastakanja ideala.

simpozijnt17003

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske g. Andrea Plenkovića i ravnatelj Ureda komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske g. Šime Jerčić pozdravio je sve okupljene i pozdravio članove samostana sv. Frane koji su inicirali ovaj simpozij.

Jedan od domaćina simpozija jest i grad Šibenik u čije ime je govorio gradonačelnik dr. Željko Burić. Sudionicima je posvjestio kako su došli rasvijetliti jedan dio povijest najstarijeg hrvatskog grada u kojem se nalazi i nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića. Grad Šibenik u vrijeme sv. Nikole bilježi svoje najsvjetlije trenutke jer iz „castruma“ postaje „civitas“ proglašenjem biskupije i komunalnog statuta grada. Zahvaljuje se gvardijanu fra Ivanu Bradariću i samostanu sv. Frane koji svojim zalaganjem potiču na otkriće ovog sveca.

Pročitano je pismo pozdrava koje je uputio kard. Josip Bozanić nadbiskup metropolit zagrebački. Kardinal Bozanić je izrazio radovanje što će se ovaj simpozij održati u Šibeniku gdje se sam sv. Nikola rodio, stekao temelje vjere u Isusa Krista i prigrlio Pravilo sv. Franje. U pismo je poručio: „Sveti Nikola Tavelić jedan je od likova naše teške, ali i slavne povijesti u kojoj je hrvatski narod, čuvajući vjeru, rađao svece i mučenike. Brojni su franjevci, posebno u Bosni, od davnina imali važnu ulogu u hrvatskom vjerskom i nacionalnom biću, ne samo u vrijeme turskih zuluma nego i kasnijih tlačiteljskih ideologija.“, a na kraju pisma zazvao je i Božji blagoslov.

simpozijnt17004

Nakon pozdrava znanstvenici su nastavili s radnim dijelom simpozija. Današnji dan će obilježiti prvi dio simpozija u kojem će se govoriti o prostoru i vremenu u kojem je živio sv. Nikola Tavelić, a popodne drugi dio o franjevcima i teologiji mučeništva. Navečer u 19 sati u svetištu sv. Nikole Tavelića svečanu svetu misu će proslavi biskup Tomislav Rogić. Simpozij nastavlja s radom i sutra kada će se u trećem dijelu govoriti o vremenu od beatifikacije sv. Nikole do njegove kanonizacije.

simpozijnt17005