Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Saturday, Dec 15th

Last updateFri, 14 Dec 2018 12pm

ŠIBENIK: Mediji - tema rekolekcije u studenom

rekolekcija1117001

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 22. studenog u zgradi „Sjemeništa“ u Šibeniku. Na temu „Mediji i Crkva. Susret u različitosti govorio je Pročelnik Odjela za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta vlč. prof. dr. Jerko Valković. Prije samog izlaganja imao je i meditaciju koja je održana u sklopu molitve Srednjeg časa.

 

Uvodeći u temu rekolekcije vlč. Valković naglasio je kako mediji ne donose stvarnost nego sliku stvarnosti. Upravo u tome velika je moć manipulacije u medijima. Novinari, urednici, snimatelji mogu selektirati i prikazati samo jedan aspekt stvarnosti, onaj koji oni žele

rekolekcija1117002Crkva sama ne stvara sliku o sebi već je stvaraju oni koji stoje iza medija. Kad govore o Crkvi prvi je kriterij medijima uobičajena medijska logika da i „loša vijest je dobra vijest“. Prikazivanje Crkve i općenito vjerske tematike isto tako podliježe kriterijima jer Crkva nije izdvojeni dio društva koji bi stajao nasuprot ili pored javnosti. Medije će u životu Crkve zanimati najviše ono što je konfliktno, pogotovo ako je prisutno unutar crkvene hijerarhije. Pozornost će privlačiti i različiti sukobi ili barem nesuglasice u odnosima pojedinac – hijerarhija ili između vjerskih institucija, zatim delikti, skandali i sl. Velik je interes medija za sve što je povezano s okultnim ili ne spada u kategoriju ‘redovitog’ događanja. Stoga i ne čudi da će ‘nadnaravne’ pojave, ozdravljenja i općenito teme koje iskaču izvan uobičajenog zauzimati udarne termine, kazao je prof. Valković.

Medije ne zanima svakodnevno življenje vjere i argumentirana rasprava o vjerskim temama. Isto tako, u medijskim izvješćima i općenito govoru o vjerskim temama mogu se uočiti ideološki utjecaji odnosno predrasude prema svemu onome što je vjersko a sve se to danas odvija u kontekstu širenja relativizma”, rekao je prof. Valković.

rekolekcija1117003Naglasio je kako Crkva u Hrvatskoj mora razvijati odnose s javnošću i prilagođavati se novim okolnostima, a svećenici trebaju biti otvoreniji i koristiti se modernom tehnologijom za komunikaciju. Istaknuo je nužnost djelovanja na župnoj razini. Pomoću naprimjer župnih listića i emisija na lokalnim radijskim postajama, može se jako dobro doprijeti do vjernika i promijeniti lice Crkve.

Vlč. Valković je zaključio kako Crkva ima jednu veliku prednost pred medijima, a to je da ona svakodnevno i direktno, u zajedničkim susretima, preko svojih biskupa i svećenika komunicira s javnosti i vjernicima.