Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Saturday, Dec 15th

Last updateFri, 14 Dec 2018 12pm

ŠIBENIK - KATEDRALA: Koncert Mješovitog katedralnog zbora "Don Veljku Jadronji u čast"

koncertdonveljko002

Koncertom Mješovitog katedralnog zbora "Don Veljku Jadronji u čast - povodom desete obljetnice smrti" u katedrali svetog Jakova u subotu 2. prosinca otvorena je manifestacija "Otvorite vrata Božiću 2017". Pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandra, uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića – Caparina izvedena su poznata djela klasične sakralne glazbe. Među brojnom publikom na koncertu su bili i biskupi Tomislav Rogić i Ante Ivas. Koncert je započeo gregorijanskim himnom „Veni, Creator Spiritus“. Među izvedenim djelima za izdvojiti je „Gloria“ Antonia Vivaldia; „Laudate Dominum“ Wolfganga Amadeusa Mozarta; te „Panis Angelicus“ Cesara Francka. Na koncertu nastupila je solistica sopranistica Andrea Paić.

 

koncertdonveljko001

koncertdonveljko003

koncertdonveljko004

Koncert je započeo prigodnim obraćanjem voditeljice Mješovitog katedralnog zbora prof. Jelene Mikuladra. Donijela kratki prikaz života don Veljka Jadronje. Naglasila je kako je don Veljko zbog jednostavosti osvajao simpatije sviju koji su ga susretali. Rođen je 22.3. 1920. U Šibeniku u staroj šibenskoj obitelji. Nakon klasične gimnazije, u periodu 1938-1943 studira u Ljubljani teologiju. Veze don Veljka sa Ljubljanom trajat će nakon toga dugi niz godina, posebice u glazbenom opusu. Za svećenika je bio zaređen 1943. godine, istaknula je prof. Mikulandra.

Odmah nakon preuzimanja kancelarije, preuzima i vođenje zbora. Pokojnog akademika Lovru Županovića, koji je jedno vrijeme i dirigirao zborom, don Veljko je poznavao još od djetinjstva. Prijateljstvo ovih velikana bilo je trajno i nemjerljivo. Gotovo i nije bilo vjerničke kuće kojoj don Veljko nije nešto popravio od antena na trošnim krovovima na kojima se penjao u reverendi do kućanskih potrepština. Njegovo najveće tehničko i donatorsko djelo su zasigurno orgulje šibenske katedrale koje je sam financirao, izgradio i poklonio pokoljenjima koji dolaze. Vrijedi spomenuti i ostalo u katedrali što je ostalo iza don Veljka, od novih vratnica šibenske bazilike, novih električkih zvona, preko kompletne elektrifikacije i ozvučenja pa sve do onog komada late, koji je upravo marom don veljka, prekrio ranu šibenske kupole od četničkih granata da nam katedrala ne curi. Maru oko katedrale, valja pridodati i pomoć svim ostalim župama šibenske biskupije, kojima je uvijek bio na raspolaganju, kazala je prof. Jelena Mikulandra.

koncertdonveljko005

Po završetku koncerta prigodno se obratio umirovljeni biskup Ante Ivas. Kroz osobna sjećanja pokazao je kakav je bio don Veljko. On je bio veliki čovjek duše i srca. Svećenicima je bio posebno blizak kazao je biskup Ivas. Sve je pozvo da zapjevaju don veljkovu najdražu pjesmu Himan svetom Jakovu.

koncertdonveljko006

 

koncertdonveljko007